Today.ua

Україна отримає 200 польських Rosomak – Зеленський

Польща передасть Україні в рамках нового пакету військової допомоги 200 бронетранспортерів Rosomak, а не 100, як передбачалося раніше. Про це розповів український президент Володимир Зеленський.

Минулого тижня, 5 квітня 2023 року, Зеленський зустрівся у Варшаві з президентом Польщі Анджеєм Дудою. Вони обговорили двосторонню співпрацю. Зокрема, сторони домовились про оборонну співпрацю. Польща в рамках нового пакету військової допомоги передасть Україні бронетранспортери Rosomak, самохідні міномети RAK, а також переносні зенітно-ракетні комплекси Piorun. Гроші виділять США та Євросоюз.

Спочатку говорилося, що на озброєння до ЗСУ надійдуть 100 бронетранспортерів Rosomak. Потім у ЗМІ почали говорити, що таких машин буде 150. Тепер Зеленський повідомив, що насправді Польща передасть Україні 200 БТР Rosomak - "зараз сто і сто пізніше".

Таким чином, можна розраховувати, що перші польські бронетранспортери Rosomak українські бійці почнуть використовувати вже у майбутньому контрнаступі, про який так багато говорять останнім часом.

Бронетранспортери Rosomak призначені для доставки піхоти на поле бою та для вогневої підтримки. Довжина цього БТР становить 7,7 м, ширина – 2,8 м, висота – 2,3 м. Він оснащується 6-циліндровим дизельним двигуном потужністю 480 чи 543 к.с. Вага - 22 т. Максимальна швидкість по шосе - 100 км/год, а на воді - 10 км/год.

Броня складається із двох шарів. Озброєння цього БТР – автоматична гармата калібру 30 мм, автоматичний гранатомет та кулемет калібру 7,62 мм. Якийсь час тому "Россомахи" почали оснащувати новим польським бойовим модулем із сучасною системою управління вогнем.

В армії Польщі є кілька модифікацій Росомак. Так, є версії з ПТРК та мінометом калібру 120 мм. Які модифікації отримає Україна – поки що не відомо. Зрозуміло, більшість будуть стандартними машинами для перевезення піхоти.

Як ми вже говорили, Польща в рамках нового пакету військової допомоги передасть Україні різні варіанти військової техніки та озброєння. Так, ЗСУ отримають три роти самохідних мінометів RAK та 100 ПЗРК Piorun, а також кілька десятків тисяч штурмових гвинтівок (автоматів) MSBS "Grot". Калібр такої гвинтівки – 5,56 мм.

Раніше ми докладно розповіли про те, що являє собою польський ПЗРК Piorun, який уже використовують українські захисники у боях із російськими окупантами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ