Today.ua

Україна може отримати бразильські колісні БТР Guarani

Україна попросила уряд Бразилії передати їй 450 колісних бронетранспортерів Guarani 6X6 для використання в гуманітарних цілях. Про це повідомили у бразильських ЗМІ.

Відразу скажемо, що офіційно цю інформацію не підтверджено. За даними бразильських ЗМІ, відповідний запит (офіційний лист) від України отримало бразильське Міністерство оборони. Київ хоче отримати БТР Guarani у медичній модифікації для Державної служби надзвичайних ситуацій. Це версія VBTE AMB. Такі бронемашини повинні бути пофарбовані в червоний та оранжеві кольори. ДСНС їх використовуватиме для евакуації мирних жителів із зони бойових дій та для евакуації поранених. При цьому в бойових діях бразильські Guarani не братимуть участі.

У вересні 2022 року Україна вже просила Бразилію передати їй БТР Guarani (стандартний бойовий варіант для перевезення піхоти), але отримала відмову. Компанія IDV, яка випускає Guarani, зверталася до уряду Бразилії з проханням розпочати переговори з українською стороною, але також отримала відмову.

Бразилія досі себе позиціонує "нейтральною" і не надає Україні військової допомоги. Щоправда, нещодавно бразильський президент Лула да Сілва заявив, що він "засуджує" порушення територіальної цілісності України. Перед цим, у січні 2023 року, Лула да Сілва відхилив запит Німеччини на постачання боєприпасів для ЗСУ.

Guarani 6X6 – це колісний плаваючий бронетранспортер, який розробила компанія Iveco Defense Vehicles. Серійне виробництво цього БТР розпочалося у 2012 році. Наразі у армії Бразилії налічується понад 600 БТР Guarani.

Довжина БТР Guarani становить 6,9 м, ширина – 2,7 м, висота – 2,3 м. Він оснащується дизельним двигуном Iveco Cursor 9 потужністю 383 к.с. Максимальна швидкість сягає 110 км/год. Ця машина може плавати зі швидкістю 9 км/год. Запас ходу – 600 км. Екіпаж – 2 людини. Кількість десантників – 9.

Стандартне бронювання - STANAG 4569 Level 2. Додаткове бронювання - STANAG 4569 Level 4. Guarani у версії бойової машини піхоти комплектується бойовим модулем з автоматичною гарматою Mk44 Bushmaster II калібру 30 мм та спареним кулеметом калібру 7,6. Стандартний бронетранспортер для перевезення піхоти комплектується кулеметом.

Наразі існує кілька версій БТР Guarani. Компанія IDV розробляє нові версії.

Нагадаємо, раніше Збройні сили України отримали словенські БТР Valuk з кулеметом калібру 12,7 мм або автоматичним гранатометом калібру 40 мм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ