Today.ua

Україна буде виплачувати пенсії жителям Ізраїлю та Німеччини

Пенсійний фонд України буде фінансувати пенсії жителям Ізраїлю і Німеччини. Таке фінансування почнеться вже з наступного року внаслідок ратифікації двосторонніх угод між Україною і цими країнами.

Виплати в рамках цих угод обійдуться Україні у наступному році в 10,6 млрд гривень, йдеться в аналізі фіскальних ризиків, розробленому Мінфіном.

Такі угоди вже існують між Україною і 23 країнами світу. Тепер до них приєднаються Німеччина та Ізраїль. Суть цих двосторонніх угод полягає в тому, що країни беруть на себе взаємні зобов'язання з виплати пенсійних грошей після досягнення громадянами пенсійного віку. Іншими словами, якщо людина працювала в Україні, а зараз, наприклад, проживає в Німеччині, то Україна виплачує їй частину пенсії пропорційно часу, відпрацьованому в Україні. Те ж саме відбувається і навпаки. Згідно з розрахунками Мінфіну, ратифікація такої угоди з виплати пенсій з Німеччиною проведе до додаткових витрат з ПФУ в розмірі 2 млрд гривень. А ось угода з Ізраїлем обійдеться ще дорожче - у 8,6 млрд.

При цьому Пенсійний фонд України і так давно дефіцитний і дотується з держбюджету.

"Бюджетом Пенсійного фонду України на 2021 рік передбачається покриття дефіциту коштів Пенсійного фонду за рахунок коштів державного бюджету в сумі 21,7 млрд гривень. У 2022 році планується, що Пенсійний фонд також потребуватиме значних бюджетних коштів для покриття дефіциту", - йдеться в аналізі Мінфіну .

Нагадаємо, українцям розповіли, як можна отримувати подвійну пенсію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ