Today.ua

У Зеленського розповіли, якою буде ціна на газ вітчизняного видобутку

Ціна на газ вітчизняного видобутку повинна бути знижена і продаватися споживачам саме за такою зафіксованою вартістю. Це допоможе знизити ціну на газ для опалення бюджетних закладів.

Про це заявив голова парламентської фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія в ефірі телеканалу Україна 24.

Ціна на газ українського видобутку, який продається для підприємств ТКЕ, повинна лише трохи перевищувати його собівартість. Цінові накрутки в кілька разів зараз неприпустимі, вважає нардеп.

"Щоб узяти весь видобуток українського газу і тимчасово заборонити їм продавати, як вони зараз роблять, по 45 гривень на енергетичній біржі, а продавати за собівартістю з якоюсь мінімальною націнкою", - говорить народний обранець.

У президентській фракції вважають, що такий стан речей потрібно закріпити законодавчо. Фактично слід зобов'язати власників приватних компаній, які займаються видобутком газу, ставити лише мінімальну націнку на свій продукт. При цьому "слуги" роблять поправку, що такий захід має бути тимчасовим, розрахованим лише на певний період.

За словами Арахамія, такий закон повинен охоплювати всі приватні газовидобувні компанії, включаючи ДТЕК Ріната Ахметова, а також компанії, що належать Ігорю Коломойському і Миколі Злочевському. Такий захід, вважають у Зеленського, допоможе бюджетним організаціям пройти зимовий період із прийнятною ціною на газ і витримати незмінні тарифи на газ для населення до кінця опалювального сезону.

Нагадаємо, експерти вважають, що Україні вистачить для проходження опалювального сезону запасу газу, накопиченого в підземних сховищах і видобутого на вітчизняних свердловинах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ