Today.ua

У Зеленського розповіли, що відбувається з курсом долара в Україні

В Україні немає підстав для обвалу гривні і стабільного зростання курсу долара. Подорожчання американської валюти, яке ми спостерігаємо зараз – лише короткострокове коливання. А надалі курс долара буде стабільним.

Радник президента України з економічних питань Олег Устенко розповів, що відбувається з курсом долара в Україні, і чому в країні така висока інфляція.

На п'ятницю, 21 січня, НБУ встановило такі офіційні курси валют:

Таким чином, курс долара другий день поспіль продовжує знижуватися. Але говорити про те, що курси валют дали зворотний хід, і гривня надалі зміцнюватиметься, поки що передчасно. Все-таки долар за недовгий період подорожчав майже на цілу гривню.

Проте Олег Устенко переконаний, що гривня невдовзі візьме своє. Говорити про стійку тенденцію зростання курсу долара не варто, вважає радник президента. Січневе зміцнення "американця" - це лише короткострокове коливання.

Українська фінансова система зараз міцна, як ніколи, переконаний економіст. Обсяг золотовалютних запасів перевищує 30 мільярдів доларів, і це дуже багато.

"Якщо говорити про курси валют, то можуть бути коливання в короткостроковому періоді (це те, що ми зараз спостерігаємо) та довгострокові зміни. Щодо довгострокових змін, ми перебуваємо в зоні комфорту — у нас понад $30 млрд золотовалютних резервів, вони перекривають чотири місяці нашого імпорту", - розповів Устенко.

За словами радника президента, гривня просто приречена знову зміцнюватись і тіснити долар.

Інфляція залишатиметься високою

При цьому інфляція в Україні залишатиметься високою. Він нагадав, що попередній рік Україна закінчила із показником інфляції 10%. З одного боку, це - високий показник. Проте з іншого – інфляція охопила всю світову економіку.

Навіть у США, які уособлюють стабільність фінансової системи для всього світу, інфляція за минулий рік склала 7%.

"Ніколи не було такої різниці між інфляцією України та розвинутих країн, таких як США. Диференціал лише 3 процентні пункти: наша — 10%, їхня – 7%", – каже Устенко.

При цьому він прогнозує, що й у 2022 році досягти сталого зниження інфляції в Україні навряд чи вдасться. Однак і це – у руслі світових тенденцій. Найбільше провокуватимуть зростання цін два фактори.

"Подорожчання енергоносіїв - це перше. А по-друге, попит на сільськогосподарську продукцію значний. У кількох латиноамериканських країнах очікується неврожай. І якщо у разі великого попиту буде недостатньо пропозицій, то ціни можуть зростати. Ми очікуємо на цьому товарному ринку додаткові інфляційні сплески" , – розповів радник президента.

Нагадаємо, незважаючи на зростання долара, українцям не радять зараз скуповувати валюту: до літа вона значно подешевшає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ