Today.ua

Хто має найбільший шанс знайти роботу під час війни: названі фахівці, які затребувані на ринку праці

Через війну близько третини українців втратили роботу. Водночас, різко скоротилася кількість вакансій. При цьому, навіть незважаючи на обмежену кількість пропозицій на ринку праці, все ж таки робота під час війни є. І є фахівці, які затребувані більше за інших. Отже, вони мають більше шансів працевлаштуватися.

Про те, хто зараз найбільше затребуваний на ринку праці, і в яких сферах можна знайти роботу під час війни, йдеться у звіті Центру економічної стратегії "Економіка України під час війни".

Аналітики кажуть, що до кінця 2022 року в Україні буде близько 5 мільйонів безробітних серед дорослого населення. При цьому кількість пропозицій на ринку праці дуже обмежена, а конкуренція між претендентами вкрай висока. Однак є фахівці, які користуються більшим попитом. Причому багато роботодавців готові брати людей без навичок та навчати їх по ходу справи.

У перші дні війни ринок праці майже пережив колапс. Проте вже невдовзі почали з'являтись вакансії. Насамперед вони з'явились у сфері забезпечення продуктами.

"Далі з'явилися вакансії у критичній інфраструктурі, оборонній промисловості, логістиці, медицині та інших галузях", - каже керівник експертно-аналітичного центру кадрового порталу grc.ua Руслана Березовська.

А з приходом осені ринок праці ще пожвавився, зазначає експерт. Багато роботодавців поновили роботу підприємств у місцях евакуації. При цьому на ринку праці зросла кількість вакансій, і позначилися сфери зайнятості, які потребують найбільше фахівців.

Хороша новина для тих, хто не входить до затребуваних спеціалістів: багато роботодавців готові брати людей без досвіду та навчати усьому на робочому місці. Від працівників потрібні лише кмітливість та бажання працювати.

Робота під час війни найбільш доступна для таких фахівців:

Нагадаємо, кадровики порівняли зарплати IT-фахівців в Україні та Польщі. З'ясувалось, що рівень зарплат в обох країнах приблизно паритетний

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ