Today.ua

Ціни на житло зміняться через зростання тарифів на газ: первинний ринок чекає чергове подорожчання

В Україні ціни на житло знову можуть вирости. Цього разу причиною зростання може стати ціна на газ. Адже вартість газу і взагалі енергоносіїв є суттєвою частиною собівартості будівельних матеріалів. Тому свої зрослі витрати забудовники будуть додавати до вартості квартир на первинному ринку.

"Зростання ціни на газ вплине на підвищення собівартості багатьох споживчих товарів. Девелопери будуть реагувати схожим чином, тому подорожчання не уникнути", - говорить СЕО девелоперської компанії ENSO Раміль Мехтієв.

До того ж зараз будівельна галузь відчуває нестачу будівельних матеріалів. Дефіцит у сукупності з ростом витрат на виробництво неминуче спричинять збільшення вартості будівельних матеріалів. Ну, а оскільки попит на нерухомість зараз непоганий, то й забудовники будуть намагатися собі ні в чому не відмовляти, закладаючи в ціни на житло не тільки збільшену собівартість будматеріалів, а й свої побажання по надприбутках.

"У найближчому майбутньому ми, швидше за все, зіткнемося з бажанням постачальників не просто компенсувати виробничі витрати, а закласти можливість отримання додаткового прибутку, адже обстановка на ринку та інформаційний фон сприяють цьому", - прогнозує експерт.

Знаючи, що житло буде дорожчати, активізуються, в свою чергу, і покупці нерухомості. Таким чином, цикл замкнеться: покупці будуть розігрівати ринок, боячись подальшого підвищення цін на житло, а ціни будуть рости через те, що є купівельний попит.

Нагадаємо, ціни на житло ростуть не тільки в столиці, а й в усіх регіонах. По регіонах вартість житла зросла за рік від 4 до 15%. Дорожчають квартири не тільки на первинному ринку, але й на вторинному.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ