Ціни на продукти, найбільш популярні серед українців, як і раніше, будуть рости. Сьогодні в країні немає ніяких підстав для їхньої стабілізації, і тим більше, для того, щоб ціни на яйця, курятину і хліб стали нижчими.
Причини зростання цін на продукти назвав директор економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. За словами економіста, ситуація в Україні не сприяє зниженню цін. Як формується вартість того чи іншого продукту, він роз'яснив на прикладі яйця, назвавши його "результатом складного технологічного процесу".
Собівартість яйця - це на 80% вартість комбікорму, який в минулому році подорожчав через неврожай кукурудзи. Крім того, це створення потрібного мікроклімату для курей-несучок. Тобто, це вартість енергоносіїв. У собівартість яйця входить також зарплата персоналу, яка з ростом мінімалки стає вищою.
"Зараз собівартість яйця приблизно 2-2,50 гривні, а десятка - 25 гривень. Це пряма собівартість. Накиньте ще приблизно 5-7% рентабельності, плюс надбавку, плюс упаковку і у вас буде яйце на сьогодні - 35-40 гривень за десяток ", - говорить Пендзин.
"Так ось, власне, і далі буде зростання ціни на 5-7%", - додав Олег Пендзин.
Аналогічно виглядає ситуація і з цінами на інші популярні продукти - курятину і хліб, каже економіст. Курятина - це ті ж комбікорми, витрати на енергію і на зарплату персоналу. А на вартість хліба також дуже сильно впливає неврожай і підвищення зарплат працівникам хлібопекарської галузі. Таким чином, чекати, що ціни на продукти знизяться, не варто.
Нагадаємо, в Україні різко зросли ціни на яйця. Десяток яєць зараз коштує від 40 до 60 гривень.