Today.ua

Ціни на гречку полетять вниз: скільки ще українцям залишилося протриматись

Українцям, які не можуть прожити без гречаної каші, залишилося протриматись ще три-чотири місяці. Восени ціни на гречку неминуче знизяться. Для цього будуть економічні передумови.

Такий прогноз дає голова Міжнародної асоціації виробників та переробників гречки Микола Малієнко.

Нинішнього року в Україні безпрецедентно зросли ціни на гречку. У деяких магазинах вартість кілограма гречаної крупи сягає 100 гривень, а подекуди і переступила цей психологічний бар'єр. Однак "золотою" ця крупа залишатиметься тільки до кінця літа: вже восени її вартість має знизитися. Тоді на ринку з’явиться зерно нового врожаю.

Надмірне зростання цін на гречку пов'язане, перш за все, з дефіцитом цього продукту на українському ринку. Так сталося через те, що минулими роками аграрії скоротили в Україні посіви цієї культури, і власного врожаю нам не вистачало. Покрити внутрішній попит вдавалося з допомогою імпортних поставок гречаної крупи, переважно - з Росії. Однак тепер ні про який імпорт із РФ не може бути мови. Тому і виник дефіцит.

Таким чином, зараз виробники відвантажують зерно гречки по 40 тисяч гривень за тонну. А поки крупа доходить до кінцевого споживача, її вартість зростає вдвічі, каже експерт.

Проте вже до осені ціни на гречку неминуче впадуть, коли піде зерно нового врожаю. І справа не лише у надходженнях від нового врожаю, а й у тому, що цього року аграрії збільшили площу посівів гречки. І це, попри те, що загальна площа посівів скоротилася в Україні приблизно на чверть.

"Після різкого падіння посівів гречки зі 100 тисяч гектарів до 67 тисяч та зростання цін на неї у 2021 році, аграрії нарощують площі під цю культуру. Наприклад, за моїми підрахунками цього року під неї було виділено приблизно 120-130 тисяч гектарів, за середньої врожайності в 1 тонну з гектара, що є цілком реальним, ми можемо отримати 120-130 тисяч тонн гречки восени, чого цілком достатньо для внутрішніх потреб країни", - підрахував Микола Малієнко.

Якщо його прогнози здійсняться, то оптова ціна на гречку неминуче має впасти з 40 до 25 тисяч гривень за тонну.

"Це дасть роздрібну ціну гречаної крупи в магазинах у листопаді приблизно 45-50 гривень за кілограм", - каже експерт.

Нагадаємо, слідом за річкою в Україні злетіли ціни на рис та макарони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ