Today.ua

Ціни на кавуни: падати далі нікуди, не зібрана ягода перезріває на полях

У нинішньому році українські баштанники зазнають величезних втрат. Ціни на кавуни впали так, що деякі фермери вважають за краще їх не збирати, а залишають дозрілі плоди на полы. При цьому деякі ягоди вже перестигають на полях, так і не затребувані покупцями.

Таких цін на кавуни не було вже давно, скаржаться фермери. Принаймні, за останні 4 сезони вони такого не пригадують. Мало того, що баштанні вродили непогано, так ще і попиту на ринку немає зовсім.

Причина ситуації, що склалася, не тільки в гарному врожаї, але й у тому, що немає державної стратегії вирощування і реалізації баштанних, каже фермер із Херсонщини Валерій Федоренко. 70% баштанників вирощують кавуни нелегально. Вони не дотримуються ніякої агротехнології. Нерідко щедро "пригощають" рослини різними стимуляторами росту, щоби ті швидше набирали вагу. При цьому їх мало турбує якість продукту, а рухає ними одне бажання: збути вирощену продукцію раніше за інших, щоби встигнути "зняти вершки" з ринку.

"Товар не проходить сертифікацію, агротехнологія не дотримується, вона заточена на те, щоб швидше вийти на ринок, зловити високу ціну, часто плоди обробляють біостимуляторами заради прискорення дозрівання", - говорить фермер.

Але навіть і за таких умов у них немає поняття, кому адресований їхній продукт, де вони його будуть продавати і куди везти. У підсумку виходить, що ринок кавунів не збалансований, і в сезон продажів фермери зіткнулися з перевиробництвом. Початок сезону затягнувся через погану погоду. А поки українські кавуни змогли відправитися на зовнішній ринок, він уже був зайнятий їхніми молдавськими, угорськими, румунськими та російськими конкурентами.

А внутрішній ринок не витягує такої пропозиції. І хоч ціни на кавуни вже давно впали під гривневу позначку, їх все одно купують мляво. Навіть по 50 копійок за кіло оптовики брати не хочуть.

При цьому на оптових ринках ціни теж впали до 3 гривень за кіло, а попиту на них немає все одно.

У деяких господарствах уже дійшло до того, що фермери продають оптовикам поля з неприбраними кавунами за символічну ціну - аби тільки "відбити" гроші, які були сплачені за оренду землі. Ні про який прибуток уже не йдеться.

У торгових мережах ціни на кавуни також дуже низькі, таких не було давно. Так, наприклад, у "METRO" кілограм коштує 4,9 грн, в "АТБ" - 4,95 грн. У супермаркеті "VARUS" кіло кавуна йде лише за 2,9 гривні. І поки тільки в "Сільпо" тримають ціну за 5,1 грн/кг.

Нагадаємо, медики розповіли, що буде з організмом, якщо їсти кавуни щодня... З організмом усе буде добре. А от із гаманцем буде кепсько, якщо їсти їх круглий рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ