Today.ua

Ціна на малину в Україні б'є рекорди: скільки коштує популярна ягода

В Україні - у розпалі сезон масового збору та продажу малини. Цього року ціна на малину висока. Фахівці кажуть, що сплеск ціни на малину трапляється кожні 3-5 років.

У минулому році ця популярна ягода також коштувала чимало. Однак цьогорічна ціна на малину ще вища за минулорічну. У минулому році вона була в середньому в 1,6 раза дешевше, кажуть фахівці.

"У цьому році, як і в минулому, ціна на малину висока. Це звичайний ринковий процес, який повторюється кожні 3-5 років: спочатку ягода дуже дорога, а потім - дешева", - розповів одному з інтернет-видань бізнес-партнер ТОВ "Диканські ягоди" Сергій Стеценко.

У ціні на малину грає роль не лише врожайність, каже Сергій Стеценко, але й площа, на якій вирощують ягоду. Раз на кілька років площа посадок малини збільшується. На ринку з'являється багато цієї ягоди, і ціна на неї падає. Тоді аграрії знижують площу посадки, і через рік-другий ціна на малину знову зростає. Так і виходить, що кожні кілька років вона то дорожчає, то дешевшає. При цьому можна і з меншої площі збирати чималий урожай, каже фахівець. Багато що залежить від сорту малини.

"На одному полі малина польського сорту Полка, а на іншому - сорти Джоан Джей. Обидва сорти ремонтантні. Джоан Джей краще себе показує, Полка - старий сорт, тому потрібно від нього відмовлятися", - ділиться досвідом Сергій Стеценко.

Загалом, малина в цьому році дешевою не буде, каже садівник. Його компанія займається вирощуванням органічних ягід і в основному постачає їх на європейський ринок. І якщо в минулому році вони збували свою продукцію по 3,20-3,50 євро за кіло, що також було дуже непогано, то в цьому році ціна на малину буде більше 4 євро за кілограм.

Нагадаємо, при цьому найдорожчою ягодою нинішнього літнього сезону залишається лохина. Незважаючи на те, що ціни на неї від початку сезону знизилися, вона все одно коштує дорого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ