В Україні б'є рекорди на капусту. Нинішнього року вона у 7 разів вища за ту, що була на цю пору у 2021 році. Проте надалі вона ще дорожчатиме. Так вийшло через те, що на українському ринку капуста опинилась у великому дефіциті.
Про це розповіло одне з профільних аграрних видань, ґрунтуючись на думках експертів аграрного ринку.
Лише за останній тиждень ціна на капусту зросла на оптовому ринку у півтора рази. А в порівнянні з аналогічним періодом минулого року цей овоч коштує вже усемеро дорожче. І, як кажуть експерти, його ціна навіть не думає зупинятися.
Експерти називають кілька причин високої ціни на капусту
- Перша причина – скорочення площ під капусту минулого року. У 2020 році капусти було посіяно дуже багато, і вона дала непоганий урожай. Через це фермерам довелося збувати свій продукт за безцінь. Тому у 2021 році вони відвели під капусту вже набагато менше площ. І даремно. У новому сезоні опинився у виграші той, хто посіяв більше.
- Друга причина – привабливі експортні ціни на капусту. Через те, що на зовнішньому ринку склалися хороші ціни на цей овоч, фермери охоче продають його за кордон.
- Третя причина – реекспорт капусти з України в Росію транзитом через Білорусь. Оскільки в Росію у нас прямих поставок продовольства немає, в українські фермерів її купує Білорусь і вже від себе відправляє на російський ринок. Ну, а оскільки російський ринок чималий, то і цей овоч розходиться добре.
Сьогодні кілограм білокачанної капусти коштує за оптовими цінами у фермерів щонайменше 15-17 гривень. Причому, як кажуть експерти ринку, навіть за такою ціною, виробники збувають свій продукт неохоче, притримуючи його на складах. Вони розраховують продати капусту навесні, коли ціна на неї буде ще вищою.
Капуста – один із найбільш уживаних українцями овочів. По-перше, вона входить до складу борщового набору. А який же українець без борщу! По-друге, у цьому невигадливому і, загалом, не найдорожчому овочі – маса корисних речовин, що робить його незамінним у раціоні наших громадян.
Нагадаємо, багато українців віддають перевагу капусті у квашеному вигляді. Фахівці розповіли, коли до квашеної капусти треба додавати цукор.