В Україні, вже найближчим часом, доволі відчутно зросте ціна на хліб. Вона не може залишатися незмінною, адже тоді собівартість випічки хліба перевищить виручку від нього, і виробництво хліба стане нерентабельним. Тому виробникам нічого не залишається, окрім як підвищувати ціну на хліб.
Про це розповів голова Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко. За словами Дученка, ціна на хліб неминуче зросте приблизно на 20%.
Зростання вартості хліба спровоковане зростанням витрат на його виробництво. Подорожчали практично всі статті витрат, каже пекар. Перш за все - енергоносії. Переважна більшість великих хлібокомбінатів і майже всі невеликі пекарні використовують при випічці хліба газове паливо. Оскільки тариф на газ для них подорожчав (адже промисловість платить за нього ринкову ціну, а не фіксовану, як населення - авт.), то виросла і ця стаття витрат.
Одночасно з вартістю газу зросли також витрати за іншими статтями
Зокрема, практично вдвічі подорожчали цукор і соняшникова олія, які також, в тих чи інших пропорціях, використовуються при випічці хліба.
Крім того, подорожчав і головний інгредієнт, на основі якого випікають хліб - борошно. За рік ціни на зерно пшениці зросли з 6,05-6,6 тисячі гривень до 7,7-8,5 тисячі. Тобто, пшениця піднялася в ціні на 27-29%. Відповідно, подорожчало і борошно з неї.
До того ж, зростання цін підігріває інфляція, яка вже перевищує 10% у річному вимірі.
Нагадаємо, раніше говорили про те, що ціни на хліб будуть підвищувати поступово на 1-1,5% щомісяця. Та, очевидно, таке щадне підвищення вже не встигає за ростом собівартості цього продукту.