Ціна на гречку в Україні формується не лише під впливом вартості енергоносіїв та собівартості її виробництва, а й під впливом імпортних поставок цієї крупи. Вона надходить до нас манівцями із Росії. Це не дає стати на ноги вітчизняному виробнику. Однак із відмовою від російського імпорту ціна на гречку може зрости ще більш ніж на 40%.
Минулого року аграріями України було зібрано найбільший урожай гречки за останні роки. Проте валового збору цієї культури, який становив 70 тис. тонн, вистачає лише на задоволення половини потреб українців у гречаній крупі. Ще стільки ж доводиться купувати за кордоном.
"Гречаний" імпорт іде до нас із Росії. Саме там вона зростає приблизно тієї ж якості, що й в Україні. Тому нам не звикати до смаку російської гречки. Вона практично ідентична нашій.
"У Росії гречку вирощують переважно в Алтайському краї, що межує з Казахстаном. Крупа везеться до нас залізницею через цю країну, там міняють документи і бірочку - мовляв, гречка казахського походження. І юридично торгівля йде з казахськими постачальниками", - розкрив нехитру схему директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.
Втім, для фахівців це не становить жодного секрету. Просто всі дружно вдають, що гречка в Україну йде казахська, і Росія тут не при справах. Звісно, казахи за своє посередництво і транзит своєю територією накручують якусь додаткову ціну. Проте нам не звикати: після російського газу, який нам утридорога продає Європа, накрутки на гречці – суща дрібниця.
За словами експерта, Україні, щоби повністю забезпечити внутрішню потребу країни у гречаній крупі, потрібно щорічно вирощувати близько 200 тис. тонн гречки. Тоді якраз вийде 140 тис. тонн крупи, оскільки близько третини ваги йде на лушпиння. Ще 15 років тому Україна вирощувала півмільйона тонн цієї культури, проте поступово зійшла до 100 тисяч.
Посівні площі різко скоротилися у 2017 році, коли в країну ринув дешевий російський імпорт. Тоді багато аграріїв вирішили, що ця культура нерентабельна і відмовилися від її вирощування. Зараз, щоби подвоїти посіви гречки, треба відмовитися від імпорту, звідки б він не був.
Проте відмова від імпорту неминуче призведе до різкого зростання ціни на гречку. За оцінками фахівців, вона може зрости більш ніж на 40%. Таким чином, виходить замкнене коло. З одного боку, Україна не може збільшити власне виробництво, бо заважає імпорт. А з іншого боку, відмовившись від імпорту, ми будемо змушені змиритися з тим, що замість теперішніх 45-50 гривень за кілограм гречки нам доведеться платити 70-80.
Нагадаємо, експерти також прогнозують, що з приходом весни різко зросте ціна на картоплю, хоча імпорт тут ні до чого.