Today.ua

Ціна на електроенергію в Україні зросла вдвічі

В Україні ціна на електроенергію протягом місяця зросла на 17,1%. А за рік, з листопада 2020 року, вона стала вищою вдвічі. Йдеться про вартість електроенергії на ринку "на добу наперед" (РДН), де купують електроенергію підприємства.

Про це стало відомо із повідомлення, опублікованого держпідприємством "Оператор ринку".

"Середньозважена ціна купівлі-продажу електроенергії на РДН у листопаді 2021 року становить 3 143,8 грн/МВт-год (без ПДВ). У порівнянні з жовтнем цього року ціна зросла на 17,14%, з листопадом 2020 року - у два рази ", - повідомили у компанії.

Саме ця вартість електроенергії є ринковою, і на неї орієнтуються всі споживачі, які не належать до побутового сектору. Нагадаємо, що для побутових споживачів уряду вдалося на цей опалювальний сезон зберегти прийнятні ціни. Тим, хто споживає за місяць менше 250 кВт-год електроенергії (а таких в Україні 80%), тариф навіть знизили до 1,44 гривні. Решті також залишили прийнятну величину – 1,68.

Однак це не означає, що ціна електроенергії для промисловості ніяк не відбивається на побутових споживачах. Адже високу вартість енергоносіїв виробникам доводиться закладати у ціну на свою продукцію. А це змушує нас, споживачів, вивертати свої кишені, купуючи цю продукцію. До того ж, висока вартість продукту робить українських виробників неконкурентоспроможними на світовому ринку.

Фахівці кажуть, що ціна на електроенергію на РДН зростає через те, що на ринку попит на енергію вищий, ніж пропозиція. Протягом листопада дефіцит спостерігався і в торговельній зоні "ОЕС України", і на Бурштинському енергоострові. Порівняно з листопадом 2020 року попит в ОЕС України зріс майже на третину, а на Бурштинському енергоострові – майже вдвічі.

Нагадаємо, наступного року український уряд має виконати умову МВФ і скасувати фіксовані тарифи на газ та електроенергію. Це означає, що для побутових споживачів ціни також стануть ринковими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ