Today.ua

Тарифи на тепло будуть рости протягом опалювального сезону: комунальники назвали причину

Тарифи на тепло в Україні будуть зростати. Причому вони можуть вирости не тільки на початку опалювального сезону, але й підніматися протягом сезону опалення.

Таку думку висловив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв. Пантелєєв говорить про можливе зростання тарифів на опалення для киян. Втім, аналогічна картина спостерігається і в інших містах України. У комунальників по всій країні - однакові проблеми.

Теплопостачальні підприємства України виявились не готові до роботи в умовах вільного ринку газу, говорить Петро Пантелєєв. Тим більше - цьогоріч, коли ринок газу і вартість газу виявилися непередбачуваними. Із настанням сезону холодів вартість газу на ринку буде тільки рости. Відповідно, комунальники будуть змушені або підвищувати ціну на свої послуги, або вони збанкрутують. Адже вартість газу в тарифах на тепло становить 80%.

Проти комунальників зараз грає і вільний ринок газу з його безперервно зростаючими цінами, і скасування пільгових цін на газ для підприємств ТКЕ (теплової комунальної енергетики), і нові умови розрахунків за газ. Вони тепер зобов'язані розраховуватися за енергоресурс заздалегідь - за передоплатою.

"В результаті галузевої реформи відбулося скасування пільгового режиму газопостачання для теплопостачальних підприємств - так званого ПСО. Зараз же існує жорсткий механізм передоплати, на що у ТКЕ коштів немає. До того ж, стрімко почала зростати ціна на газ. Зараз вона взагалі неадекватна - більше 15 тис.грн/тис. куб.м в липні, що тричі більше, ніж рік тому. Прогнози фахівців свідчать про те, що протягом опалювального сезону ціна газу буде тільки зростати ", - говорить заступник київського градоначальника.

Все це може призвести до того, що підприємства ТКЕ можуть припинити свою роботу одне за іншим вже з початком опалювального сезону.

Щоби цього не сталося, вже зараз центральна влада спільно з регіональною владою, а також з компанією Нафтогаз і представниками комунальної енергетики повинні сісти за вироблення спільного антикризового рішення, вважає Пантелєєв. Тільки так можна не допустити колапсу комунальної галузі у зимову пору.

Нагадаємо, в Союзі споживачів комунальних послуг вважають, що тарифи на тепло зростуть в Україні в середньому на 50%: від 30 до 70% і вище.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ