Today.ua

Тарифи на розподіл газу: левову частку українці платять за втрати у мережі

Тарифи на розподіл газу відносно невеликі порівняно з тарифами на його доставку. Однак у різних містах вони коштують по-різному. І, на відміну від постачальників газу, розподільну компанію українці обирати не можуть. У кожному регіоні за це відповідає свій монополіст. І чим менше населений пункт, тим вищими можуть бути в ньому тарифи на розподіл газу.

Про цю об'єктивну несправедливість розповів в інтерв'ю одному з українських видань опозиційний нардеп Олексій Кучеренко.

Наприклад, у Києві тариф на розподіл газу становить лише 40 копійок. А в тих же Лубнах на Полтавщині, де люди отримують далеко не столичні зарплати, цей тариф вартує 2,15 гривні. Тож не дивно, що всі, хто міг у Лубнах відмовитися від газового постачання, вже відмовилися. Таким чином, вже 40% тамтешнього населення повернулися в епоху пічного опалення і дров. При цьому, як каже Олексій Кучеренко, лише 20% від тарифу на розподіл газу йде на модернізацію мережі: ремонт трубопроводів, заміну запірних пристроїв та інші необхідні роботи. Решта 80% - витрати на зарплату співробітників газорозподільної компанії і технологічні втрати газу в трубах.

"Це складні технічні системи. Технологічно, коли закачується газ системами труб малого тиску, він фізично витрачається при транспортуванні. Відповідно дві статті витрат облгазів займають 80%. Це заробітна плата газовиків і виробничо-технологічні втрати, тобто втрати цього газу. Решта 20% - це на ремонт труб, на щось інше ", - поділився нардеп.

При цьому поки невідомо, якими будуть тарифи на розподіл газу в прийдешньому опалювальному сезоні. Багато в чому це залежить від того, за якими цінами розподільним компаніям доведеться закуповувати газ для цих самих технологічних втрат.

Нагадаємо, українцям назвали, якою буде ціна на газ цієї зими. Домогосподарствам, які самі опалюють себе, доведеться платити не менше 3-4 тисяч гривень щомісяця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ