Today.ua

Тарифи на комуналку утримуватимуть у замороженому стані до нового року

Тарифи на комуналку в Україні можуть злетіти одразу після нового року. До кінця 2022-го уряд всілякими зусиллями утримуватиме їх у замороженому стані.

Про це розповів прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

За словами очільника уряду, до кінця поточного року в Україні утримуватимуть заморожені тарифи на комуналку. Водночас, уже з нового року ситуація може кардинально змінитись. Але все ж таки є ймовірність, що тарифи можуть залишитися незмінними до кінця опалювального сезону, який завершиться навесні 2023 року. При цьому тариф на газ для побутових споживачів підтримуватимуть на рівні 7,95 грн за кубоментр.

Наступна зима буде найважчою за всю історію незалежної України. У цій ситуації головне завдання для нашої країни – не замерзнути та не залишитися без води і світла. Тому питанням опалення та забезпечення основними ресурсами приділятиметься величезне значення. Вже зараз в Україні почав працювати штаб із підготовки до зими.

Опалення

На сьогодні ситуація у галузі теплопостачання така: зруйновано понад 200 котелень, а також сильно пошкоджено Кременчуцьку, Чернігівську, Охтирську, Луганську та Сєверодонецьку ТЕЦ. Загалом сума збитків, завданих енергетичній інфраструктурі України, вже обчислюється десятками мільярдів гривень.

"У цих умовах уряд робить усе, щоб цієї зими всі українці були зі світлом і теплом", - наголосив Шмигаль.

Відновлювальні роботи на об'єктах у Кременчуці, Охтирці та Чернігові вже розпочато. І є надія, що зиму там зустрічатимуть із теплом.

Газ

Минулий опалювальний сезон Україна завершила з 9 мільярдами кубометрів запасів газу в ПСГ. На майбутній опалювальний сезон нам знадобиться від 21 до 24 млрд кубометрів. З них має бути 16-19 млрд газу власного видобутку. При цьому різницю доведеться імпортувати. Домовленості щодо імпорту із західними колегами вже є.

Електроенергія

На сьогоднішні чимало великих об'єктів електроенергетики знаходяться під окупантами. Серед них – Запорізька атомна станція, Каховська ГЕС, три ТЕС та близько 40% усіх об'єктів "зеленої" енергетики.

При цьому через окупацію та військові дії видобуток вугілля на державних шахтах скоротився майже на третину. Проте уряд пропрацював альтернативні варіанти і тому розраховують, що до опалювального сезону на вугільних станціях буде достатньо ресурсу, щоб розпочати цей сезон.

Щодо електроенергетики загалом, то тут не було би щастя, та нещастя допомогло: споживання електроенергії в Україні через зупинку великих підприємств скоротилося на 30%. Тому наявних у нас потужностей вистачить не лише на забезпечення України енергією, але й на те, щоб її експортувати та навіть заробити на цьому валюту.

Нагадаємо, водночас українцям радять запасатися дровами і торфом. Газу на всіх не вистачить. Отже там, де це можливо, радять встановлювати твердопаливні котли і переходити на дров'яне опалення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ