Today.ua

Тарифи на газ: українцям пояснили, чому газ йде по одній трубі, а ціни у постачальників різні

Багато споживачів газу досі дивуються, як може газ, який подається з однієї труби, коштувати у різних компаній-постачальників по-різному. Усі вони пропонують своїм споживачам різні тарифи на газ. Це все одно, що взяти воду з однієї річки, пустити її по одному і тому ж трубопроводу, однак на виході продати її за різною ціною. Але виявляється, нічого парадоксального в цьому немає.

Видання kosatka.media популярно пояснило, чому так виходить. Компанії-постачальники закуповують газ на ринку і тримають його у себе в підземних сховищах, перш ніж продати його нам.

Комусь із них вдалося купити його на ринку дешевше, а хтось не зумів сторгуватися з оптовим продавцем і змушений був заплатити за газ дорожче. Таким чином, їм газ теж обійшовся за різною ціною. Відповідно, і нам вони його також продаватимуть за різними тарифами на газ. Це можна порівняти зі складом, на якому зберігаються яблука від різних продавців. Ви можете зробити замовлення на яблука від одного продавця, а ваші сусіди - від іншого. Ціни у них різні. При цьому вам привезуть їх однією вантажівкою.

Перевізнику ви заплатите за його транспортні послуги однаково, а ось продавцям ви і ваші сусіди заплатите різну ціну, тому що вона у них різна. Хоча яблука там одні й ті самі. Але вони продавцям, у свою чергу, також дісталися за різну ціну.

Отже, усе цілком логічно, але, тим не менш, наліт штучності в цьому ціноутворенні все одно відчувається. Виходить, що тарифи на газ різні не через те, що хтось більше витратив зусиль на видобуток газу або більше інвестував в нього, а просто тому, що хтось має доступ до дешевого ресурсу, а для когось він закритий .

Нагадаємо, компанія Нафтогаз представила липневий тариф на газ за тарифним планом "Місячний". Він виявився ще вищим, ніж червневий, що, втім, нікого вже не здивувало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ