Today.ua

Тариф на електроенергію підвищили, але українцям зберегли можливість платити за світло вдвічі дешевше

В Україні з червня введено в дію новий тариф на електроенергію для населення – 2,64 грн/кВт-год. Він виявився вищим від попереднього на 83%. Відповідно, платіжки за світло стануть "важчими" на стільки ж. Проте уряд залишив українцям можливість платити за світло вдвічі дешевше.

В урядовій постанові №544 зберегли можливість українцям платити за електрику за меншим тарифом.

Таку нагоду матимуть власники двозонних лічильників. Використання таких лічильників вже зарекомендувало себе позитивно і раніше. З таким лічильником енергія, спожита в нічний час, коштує вдвічі дешевше за денні тарифи. Це правило зберігається і тепер, коли введено в дію новий тариф на електроенергію.

Власники двозонних лічильників, як і раніше, оплачуватимуть нічне споживання вдвічі дешевше. Таким чином, нічний тариф на електроенергію становитиме 1,32 грн/кВт-год. Це навіть нижче за той тариф, який був до підвищення – 1,44 грн.

Користуватися нічним тарифом споживачі зможуть, як і раніше, з 23-ї вечора до 7-ї ранку. А денне споживання вони оплачуватимуть за оновленим денним тарифом 2,64. Як і раніше, на ніч можна буде перенести найенергоємніші процеси: прання, нагрівання бойлера, заряджання акумуляторів.

Встановити двозонний лічильник усе ще можна

Щоправда, кажуть, що у Києві черга на встановлення таких лічильників розтягнута до листопада. Однак у менших містах клієнтам доведеться чекати менше. Вартість такого лічильника становить від 1,6 до 2,4 тис. грн. Але фахівці вже підрахували, що за місячного споживання 250 кВт-год можна буде щомісяця економити по 165 грн. Отже, за 10-12 місяців вартість лічильника окупиться.

При цьому не обійшлося і без "ложки дьогтю". Нічний тариф буде дійсним лише за місячного обсягу споживання, який не перевищуватиме 250 кВт-год. Це, звичайно, суттєво звужує можливість його використання. І для домогосподарств, де є багато енергоємних приладів, мабуть, тепер такий спосіб економії буде неприйнятним.

Нагадаємо, фахівці також порадили, як реально знизити споживання електрики в будинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ