Today.ua

Біткоїн продовжує стрімко падати: між ким триває війна на крипторинку

У світі розгорнулася справжня битва за біткоїн. З одного боку - люди, які інвестували в криптовалюту свої заощадження, всіляко намагаються утримати її на плаву. З іншого - державна влада побачила в біткоїні серйозну загрозу світовій фінансовій системі та правилам гри, що формувалися на ринку не одне століття.

Влада хотіла би "поховати" криптовалюту, однак не знає, як це зробити. Тому доля біткоїна буде залежати від того, хто виграє інформаційну війну: його прихильники чи противники. Такими міркуваннями поділився головний стратег по криптовалютах компанії TomiEx Анжей Ковальчук.

Біткоїн зазнав великих втрат. Із максимальних значень він звалився в прірву, втративши при цьому 77% своєї вартості. Однак це ще - не дно прірви, переконаний експерт.

Такий обвал - не на користь біткоїну. Причому, як каже Ковальчук, поки немає ознак, що він спровокований спекулянтами. Якби це затіяли вони, то криптовалюту вже почали б активно скуповувати на ринку, і вона стала би рости в ціні, але поки там спостерігається затишшя. Втім, цілком імовірно, що спекулянти чекають подальшого обвалу (а він може мати місце), щоб потім взятися скуповувати біткоіни.

"За умови, що реакція на мінімальні ціни лютого була дуже стриманою - всі розуміють, що сильні покупці розташували свої ордери на покупку ще нижче", - говорить експерт.

Не на користь біткоїну і ставлення влади великих країн, які роблять погоду на всіх ринках, у тому числі й фінансовому. Зокрема, опала, якої біткоїн зазнав у Китаї, теж чимало посприяла його знеціненню. А тут ще й уряд США робить заяви, що також буде "закручувати гайки" на ринку криптовалюти.

Правда, за інформацією аналітичного сервісу Santiment, найбільші інвестори в криптовалюту, на електронних гаманцях яких міститься від 100 до 100 тисяч біткоїнів, за останні десять днів поповнили свої активи на 50 тисяч цифрових монет. Це - красномовне свідчення того, що біткоїни ніхто не скидає з рахівниць.

Якою буде ціна на головну криптовалюту

Поки говорити про великий ціновий ривок біткоїна немає підстав, вважає Анжей Ковальчук. Скоріш за все, він не зможе втриматись і на нинішній позначці - близько 36 600 доларів. Якщо біткоїн піде під позначку в 34 400 доларів, то його падіння продовжиться.

Не виключено, що вже на цьому тижні інвестори в криптовалюту рватимуть на собі волосся, побачивши ціну у 27 700. Однак це нічого не означає. За цим може послідувати великий ривок вгору.

Але зараз передбачити, як буде розвиватися ситуація насправді, практично неможливо.

"Решта криптовалюти знаходяться в спекулятивному стані, коли за тиждень ціна може вирости на 100%, або впасти на стільки ж без очевидних передбачуваних причин. Тобто важливо розуміти, що на кріпторинку, як і раніше, основним драйвером є попит з боку криптотрейдерів-спекулянтів", - підсумував експерт.

Нагадаємо, черговий жарт Ілона Маска знову обрушив курс біткоїна. Цього разу він зобразив розбите серце і цитатою з популярного хіта дав зрозуміти, що його "кохання" із біткоїном скінчилося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ