Today.ua

Старовинна монета із князем Володимиром продається в Україні за величезні гроші: монарху на ній 800 років

На спеціалізованому аукціоні виставлений на продаж старовинний срібняк Володимира II типу. Монета викарбувана зі срібла. Точної дати її виготовлення немає, проте власник лоту пише, що вона була зроблена в період до 1241 року.

Власник монети хоче за неї 88 888 гривень, що у доларовому еквіваленті становить близько 3 479 доларів.

При цьому, звичайно, сліди часу на монеті видно, хоча срібняк зберігся зовсім непогано. На аверсі монети зображений лик князя Володимира. Втім, навряд чи в ті часи карбувальники монет дотримувалися портретної схожості. Однак можна розглянути, що на монеті зображено чоловіка благообразного виду з вусами та борідкою. Як для 800-річного, князь виглядає дуже не кепсько.

"На монеті присутні незначні тріщини від штампу на холодну, що є цілком нормальним для тих часів. Також є діагональна не глибока смуга на лицьовій стороні. Все переглядав за допомогою мікроскопа Х60. Зробив дуже детальні макрофото цих місць. Природний знос часом", - описує власник монети свій скарб.

При цьому він пише, що ніяких прихованих дефектів, окрім тих, які видно на макрознімках, срібняк не має. Крім того, він повідомляє, що монета пройшла всі стадії обробки, що належать такому раритету: професійне чищення+реставрацію+консервацію.

Звичайно, така монета прикрасить будь-яку колекцію затятого нумізмата. Однак до закінчення лоту залишився один день, а унікальну монету поки що не продано. Можливо, потенційні покупці вичікують, щоби збити ціну. Хоча 800-річний Володимир, мабуть, вартує заявлених грошей. Нагадаємо, навіть браковані українські монети номіналом в 1 гривню продають за 100 тисяч. Тобто, вміння вигідно продати свій товар не менш важливе, ніж володіння цим товаром.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ