Today.ua

Стали відомі подробиці індексації пенсій: кому додадуть лише по 100 гривень

Вже у березні відбудеться масштабна індексація пенсій українців. Пенсійні виплати підвищать понад 10 з половиною мільйонам людей. Уряд обіцяє, що середній розмір індексації становитиме від 400 до 800 гривень. Водночас, багатьом пенсіонерам додадуть лише по 100 гривень.

Деталі майбутньої індексації пенсій стали відомі з проекту постанови Кабміну, який оприлюднено на сайті Федерації профспілок України.

Тож уже з наступного місяця завдяки індексації пенсії українців зростуть на 20%. Враховуючи важку ситуацію в країні зі зростанням цін, уряд вирішив дати надбавку до пенсії всім підопічним ПФУ. Проте на верхню межу надбавки встановлено обмеження.

"З урахуванням того, що в умовах дії воєнного стану витрати в першу чергу спрямовуються на національну безпеку та оборону та на здійснення заходів правового режиму військового стану, проект акту розроблено насамперед для забезпечення у 2023 році збільшення мінімальних виплат найбільш уразливим категоріям пенсіонерів, а також проведення індексації пенсій", - пишуть у пояснювальній записці.

Що потрібно знати про майбутню індексацію пенсій

Щоб забезпечити виплату індексованої пенсії протягом 2023 року, із бюджету доведеться додатково виділити 82 млрд гривень.

Нагадаємо, як такого підвищення мінімальної пенсії цьогоріч не буде. Крім того, не збільшуватимуть жодних надбавок до пенсій, у тому числі за понаднормовий стаж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ