Today.ua

Стало відомо, кому вже з осені перестануть приносити пенсії

Стало відомо, кому вже восени нинішнього року пенсія стане майже недоступна. Цим людям більше не принесуть гроші додому. Щоби забрати їх, їм доведеться дістатися до найближчого міста і вистояти в черзі за грошима. Такий щомісячний квест із 1 вересня будуть проходити два мільйони українців похилого віку.

Справа в тому, що з 1 вересня компанія "Укрпошта" припиняє доставку пенсій і соціальних виплат сільським жителям. Досі більшість із них отримували виплати через "Укрпошту", і пенсію їм доставляли листоноші. Однак "Укрпошта" виставила непомірні запити по оплаті своїх послуг, і уряд вирішив від них відмовитися. Таким чином, до 1 вересня потрібно терміново вирішити, хто замінить "Укрпошту" для 3,5 мільйона українців, яким вона доставляла гроші додому.

В уряді вирішили залишити домашню доставку лише для тих, кому зовсім вже не під силу вибратися з дому.

Кому, як і раніше, будуть приносити пенсію додому:

Таких людей нарахували в Україні близько півтора мільйона. Всім іншим доведеться щомісяця добиратися до вогнищ цивілізації, щоб отримати свої виплати. Втім, і тим, кому будуть, як і раніше, доставляти пенсію додому, її не приноситимуть листоноші. Доставкою пенсій будуть займатися фірми, які виграють тендер з доставки.

Тим часом, як з'ясувалося, громадяни, яким приносять пенсії додому, живуть не лише у селах. Виявляється, навіть 23% столичних пенсіонерів отримують свої виплати саме таким чином. А найбільше клієнтів "Укрпошти" проживає у Львівській області. Там листоноші доставляють пенсію 39% літніх громадян.

При цьому не варто забувати і про важкодоступні гірські райони Карпат, де щільність населення невелика. Однак і там проживають пенсіонери. Іноді листоноші доводиться у сніг і холоднечу дертися по схилу хребта, щоби доставити гроші лише одному пенсіонеру.

Загалом, за чотири місяці, що залишилися до осені, Мінсоцполітики та Пенсійний фонд мають вирішити непросту задачу по доставці пенсій людям, які ніяк не зможуть самі дістатися до міста і банкоматів. Ну, а іншим двом мільйонам пенсіонерів доведеться освоїти нові навички та навчитися взаємодіяти з банкоматом або ж щомісяця вистоювати у черзі в банку, щоб отримати свої гроші.

Нагадаємо, впровадження накопичувальної пенсійної системи, яке планувалося вже з 2021 року, опинилося під загрозою. Бізнесмени відмовляються сплачувати додаткові відсотки до накопичувальних фондів за своїх найманих працівників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ