Today.ua

Стало відомо, якими будуть ціни на овочі і фрукти в Україні: інформація від Мінагрополітики

Наразі Україна рухається до сезону низьких цін на садово-городні продукти. Проте вже наприкінці літа ситуація кардинально зміниться. Ціни на овочі і фрукти восени 2022 року будуть вищими за минулорічні.

Такий прогноз дав перший заступник Міністра аграрної політики Тарас Висоцький.

Формування цін на овочі і фрукти відбувається не тільки під впливом економічних факторів, але й залежно від сезону. Наразі Україна рухається до сезону мінімальних цін на продукти рослинництва. Ціни на все подешевшають і, ймовірно, такими залишатимуться до жовтня.

Крім того, в літній період традиційно підвищуються надої корів. Тому влітку не буде сезонних передумов і для подорожчання продукції молочної галузі.

"Якщо не буде макровикликів, як то зростання цін на паливо чи інших факторів, то з погляду аграрного циклу передумов для зростання цін немає", – уточнив чиновник.

Однак у жовтні, коли розпочнеться період закладки овочів і фруктів на тривале зберігання, ціни знову стрімко підуть гору, вважає Тарас Висоцький.

Цього року до традиційних сезонних коливань цін додався ще й негативний вплив війни. Серйозно порушено логістику постачання, безпрецедентно подорожчали транспортні витрати. Все це не може не позначитися на вартості овочів і фруктів.

Які продукти рослинництва будуть у найбільшому дефіциті?

Дефіцит буде на теплолюбні овочі та фрукти, які традиційно вирощують у південному регіоні країни. Восени на ринку може відчуватися нестача солодкого перцю, томатів, баклажанів. Разом з тим, овочі борщового набору не повинні суттєво зрости у ціні.

Із фруктів вже відчувається гострий дефіцит черешні, яка здебільшого вирощується у Мелітопольському районі, а цього року не може звідти надходити через тимчасову окупацію цієї місцевості. Щоправда, на ринок уже йде черешня з Одеської області та Закарпаття, де цього року вона непогано вродила. Але все-таки колишнього достатку не буде. Отже, чекати низьких цін на черешню не варто.

Ще гострішою буде ситуація з кавунами, основний регіон вирощування яких припадає на Херсонську область. Отже, на ринку кавунів буде мало, і вони будуть дорогими. Крім того, будуть високими ціни на персики та абрикоси, які також здебільшого нам привозять із півдня України.

Загалом, нинішнього року українцям потрібно постаратися "вичавити" максимум зі своїх дачних і присадибних ділянок. Жоден клаптик землі не повинен залишитись порожнім. До речі, незважаючи на те, що почалося літо, ще не пізно посіяти деякі культури. Огірки, кабачки, скоростиглі гарбузи, стручкова квасоля, горох і зелень ще цілком встигнуть вирости і  дозріти до закінчення літнього сезону.

Нагадаємо, в Україні різко знизилися ціни на огірки. Тому вже цілком можна побалувати себе салатом із огірків та свіжої зелені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ