Today.ua

Стало відомо, яким буде розмір накопичувальної пенсії

Уже в поточному році в Україні повинна стартувати накопичувальна пенсійна система. Про доцільність її введення ведеться чимало суперечок. Однак, став відомий розмір виплат, які можуть отримувати українці з накопичувальної пенсії. Як кажуть фахівці, у кращому випадку, друга пенсія буде на 3% вище тих відрахувань, які забрали ыз зарплат українців.

Такі підрахунки оприлюднила міністр соцполітики Марина Лазебна. Вона підрахувала, що якщо із зарплати в 15 тисяч гривень працівник буде щомісяця платити 2% -ий внесок до накопичувальної системи (при цьому ще стільки ж зобов'язаний платити його роботодавець), то за 35 років бездоганної роботи можна накопичити 400 тисяч гривень на другу пенсію.

"На його рахунок щомісяця надходитиме по 300 грн. Додатково 300 грн або 2% внесків оплачує роботодавець. При цьому, якщо прибутковість в середньому буде на 3% вище інфляції, до моменту виходу людини на пенсію, на рахунку вийде сума вище 400 тисяч гривень", - говорить Лазебна.

Звичайно, така сума вражає, хоча у деяких українських чиновників навіть місячна зарплата вище. Однак якщо цю суму розбити на 20 років, які українець планує прожити на пенсії (чомусь всі економісти міркують саме про двадцять років - очевидно, українець на пенсії більше жити не повинен, - авт.), то вийде друга пенсія в сумі близько 1 тисячі гривень. І то, якщо ці накопичені гроші ще приростуть на 3%, як оптимістично вважає Лазебна. Не поділяє оптимізму глави Мінсоцполітики старший науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень Лідія Ткаченко. Вона передбачає, що при 4-процентних відрахувань від зарплати майбутня друга пенсія складе ті ж самі 4%. І це, якщо не менше. Бо є ще інфляція, яка за 35 років ого-го як зробить крок уперед. І будуть ще неминучі витрати на адміністрування накопичувальних внесків. Іншими словами, накопичувальний фонд, який буде дбати про збереження внесків майбутніх пенсіонерів, теж їсти хоче, і його співробітникам із цих грошей будуть щомісяця виплачувати зарплату.

Єдине, що може бути привабливого в такому накопичуванні - це те, що цю другу пенсію можна передати у спадок. Тобто, якщо українець з якоїсь причини не проживе 20 років, відведених йому для щасливої і забезпеченої старості, то накопичені на його рахунку гроші можуть дістатися його спадкоємцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ