Today.ua

Стало відомо, яку умову мають виконати українці, щоб отримати підвищення пенсій у наступному році

У прийдешньому році уряд має намір розширити вікову лінійку громадян, яким гарантовано підвищать мінімальні пенсії. Якщо в поточному році ця програма буде працювати для людей старше 75 років, то в уже у 2022 році обіцяють підняти пенсії громадянам у віці від 70 років і старше.

80-річні пенсіонери почали отримувати доплати до своїх пенсій ще в минулому році. Їм підвищили пенсії на 500 гривень. А з жовтня нинішнього року до них приєднаються ще й пенсіонери від 75 років і старше, яким обіцяють підвищити щомісячні виплати на 400 гривень.

Таким чином, наші 80-річні співгромадяни будуть отримувати мінімальну пенсію в розмірі 2 600 гривень, а 75-річні отримають мінімальну виплату у розмірі 2 500.

Правда при цьому і ті, й інші повинні виконати необхідну умову за страховим стажем: для чоловіків - 25 років, для жінок - 20.

А з 2022 року уряд вирішив підвищити пенсії і для 70-річних громадян. Причому це підвищення раніше не входило у плани влади, а виникло під завісу нинішнього літа.

70-річним хочуть підвищити мінімальну пенсію до 3000 гривень

Тим, кому не вистачає до цього показника, будуть доплачувати суму, якої не вистачає. Не вистачатиме 200 гривень - доплатять 200, не вистачатиме 500 - доплатять 500. Однак є одне "але". І це знову - вимога за страховим стажем. Причому, якщо для 75-річних досить 20/25 років для підвищення пенсій, то для 70-річних ця вимога набагато жорсткіша. Чоловікам потрібно мати не менше 35 років стажу, жінкам - не менше 30.

Таким чином, далеко не всі наші 70-річні співгромадяни зможуть "вписатися" в це підвищення. Але тим, кому вистачить стажу, пенсії підвищать.

Нагадаємо, глава Мінфіну Сергій Марченко порівняв існуючу пенсійну систему в Україні з фінансовою пірамідою, в основі якої знаходяться всі молоді працюючі громадяни, які сплачують внески до Пенсійного фонду. А на вершині піраміди розташувалися пенсіонери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ