В Україні усе дорожчає. Причому ціни на продукти зростають у першу чергу. З приходом осені пустилися в галоп ціни на м'ясо. Втім, не все м'ясо дорожчає однаково. Наприклад, яловичина поки що практично залишилася на літніх цінах, а ось вартість свинини зростає з гнітючою швидкістю.
Про те, як змінилися ціни на м'ясо в Україні, пише hvylya з посиланням на дані порталу minfin.
Ціни на яловичину
Стабільність цін на яловичину експерти пов'язують зі значним зниженням експорту цієї продукції. Так, експорт знизився на 60%, що призвело до пересичення внутрішнього ринку. І тому виробники не можуть підвищувати ціни на свою продукцію. Інакше її взагалі перестануть купувати.
Зокрема, ціна на гуляш із яловичини порівняно з серпнем зросла менш ніж на гривню, тобто практично залишилася незмінною. У серпні кілограм яловичого гуляшу коштував 217,09 грн, а у вересні його вартість становить 217,71 грн. При цьому ціна на яловичі ребра взагалі не змінилась ні на копійку. Вони коштують так само, як у серпні – 137,48 грн.
Популярні зараз
В Україні критично низький рівень народжуваності, - Жолнович
У Мережі показали інтер'єр концепту позашляховика Kraz Chumak
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Ціни на свинину
А ось ціни на свинину з приходом осені зазнали суттєвих змін. Справа в тому, що виробництво свинини і раніше, і тепер, переважно було орієнтоване не на експорт, а на внутрішнього споживача. Тому зниження обсягів виробництва цієї продукції одразу позначається на цінах на внутрішньому ринку. А цьогоріч через війну виробництво свинини суттєво знизилося, через що на ринку відчувається дефіцит свинячого м'яса. Звичайно, це не могло не призвести до підвищення цін. Причому вартість деяких сортів свинини за місяць підскочила на два десятки гривень.
Так, ціни на свинину змінились таким чином:
- грудка подорожчала зі 144,89 грн до 158,71 грн/кг;
- лопатка зросла у ціні зі 139,79 грн/кг до 155,34;
- ошийок став дорожчим зі 189,54 до 213,35 грн/кг;
- свинячі ребра подорожчали зі 144,90 до 163,96 грн/кг;
- підчеревок зріс у ціні зі 141,92 грн./кг до 161,97;
- свинячий шашлик замість 152,93 грн тепер коштує 162,69 грн/кг.
Нагадаємо, стрімко зростає в ціні і вартість сала. Ще на початку вересня ціни на солоне сало легко здолали бар'єр у 200 гривень.