Today.ua

Стало відомо, як вплинув на транзит газу через Україну вибух на газопроводі біля Луганська

У ніч проти 19 лютого стався потужний вибух неподалік від Луганська. Одразу після опівночі почали надходити повідомлення, що нібито підірвано газопровід "Дружба", який проходить поблизу столиці невизнаної республіки. У Мережі одразу почала наростати хвиля занепокоєння: чи може вплинути підрив газопроводу на транзит газу через Україну? Як згодом з'ясувалось, цей вибух ніяк не вплинув на роботу ГТС України.

По-перше, повідомлення щодо підриву газопроводу "Дружба" виявилися недостовірними. Як з'ясувалося, ні газопровід, ні нафтопровід з такою назвою через територію невизнаної республіки не проходить.

"Ні нафтопроводу, ні газопроводу під назвою "Дружба" в Луганську чи Луганській області немає і ніколи не було", – повідомив експерт з енергетичних питань Михайло Гончар.

Проте вибух на газопроводі, правда не на "Дружбі", все-таки мав місце. Про це повідомив у своєму Facebook генеральний директор компанії "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ) Сергій Макогон.

"За нашою інформацією вибух стався на розподільчому газопроводі біля Луганська", - поділився Макогон.

Проте на роботу української ГТС цей інцидент не вплинув, оскільки і не може його вплинути. Практично від початку окупації частини Луганської і Донецької областей газопостачання окупованих територій було відрізано від українських магістралей. Таким чином, невизнані республіки автономно одержують газ із Росії.

А українська ГТС проходить в обхід окупованої території. Тому транзит газу до Європи через нашу ГТС відбувається без зривів – у штатному режимі.

"На газотранспортну систему України інцидент не впливає. ОГТСУ працює у штатному режимі і продовжує надійно виконувати свої транзитні зобов'язання", - запевнив Сергій Макогон.

Нагадаємо, оператор ГТС України попередив про небезпеку припинення транзиту російського газу територією України ще до закінчення контракту з Газпромом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ