Today.ua

Стало відомо, як можна накопичити страховий стаж для пенсії, не працюючи

Українці, які офіційно не працевлаштовані, та за яких не сплачується єдиний соціальний внесок, не зможуть вчасно піти на пенсію, оскільки не встигнуть до пенсійного віку заробити достатній страховий стаж. Проте, страховий стаж можна накопичити, навіть якщо людина не працевлаштована і офіційно ніде не трудиться.

Про це розповів незалежний консультант Сергій Коробкін.

Як відомо, розмір пенсії, а також сам факт її наявності залежить не тільки від розміру зарплати, яку отримував працівник, а також від страхового стажу, який він накопичив за роки своєї роботи. На жаль, сьогодні в Україні ситуація така, що можна все життя самовіддано працювати і зрештою не заробити собі пенсію. Адже для того, щоби вийти на пенсію, потрібний не просто стаж роботи, а страховий стаж.

Тобто якщо ви працювали неофіційно, і за вас ніхто не сплачував ані податків, ані соціальних внесків, то така робота не зараховувалась вам у страховий стаж. І в результаті, досягши пенсійного віку, ви не отримаєте права на пенсію. Тому дуже важливо працювати офіційно та платити всі належні відрахування від зарплати. Проте страховий стаж можна заробити, і зовсім не працюючи, або працюючи неофіційно. Для цього передбачено систему добровільного пенсійного страхування. Тобто, якщо ви укладаєте договір із державою та щомісяця добровільно сплачуєте єдиний соціальний внесок (ЕСВ), то цей період вам враховується у страховий стаж. Договір про сплату ЄСВ укладають не з Пенсійним фондом, а з податковою службою.

При цьому ви можете або працювати неофіційно (хоча це й погано), або взагалі не працювати. Припустимо, у вас добре заробляють діти (чоловік, дружина), і вони готові щомісяця платити за вас ЄСВ, аби ви на старості могли отримувати пенсію.

При цьому слід пам'ятати, що є мінімальна щомісячна сума ЄСВ, нижче за яку платити не можна, інакше цей місяць вам не зарахують. Ця сума дорівнює 22% від мінімальної зарплати в країні. Наразі вона становить 1430 гривень, оскільки мінімалка в Україні на сьогодні дорівнює 6500 гривень. Проте вже наприкінці року мінімалка стане вищою. Її мають підтягнути до 6700. Отже й мінімальний страховий внесок підвищиться до 1474 гривень.

До речі, вже відомо, у кого розмір пенсії буде меншим через війну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ