Today.ua

Фахівці назвали кілька ефективних способів економії газу в домашніх умовах

Економія газу в домашніх умовах може стати одним з ефективних способів економії на платі за комуналку. Причому економити газ можна, абсолютно нічого не змінюючи в домашньому газовому обладнанні. Потрібно лише стежити за чистотою плити та ефективністю використання полум'я.

На чому можна заощадити під час приготування їжі

Горіти має синім полум'ям

Побажання "гори воно все синім полум'ям", виявляється, не таке вже й кепське. Якщо конфорки на вашій газовій плиті горять саме таким синім полум'ям, значить плита чиста і спалювання газу в ній відбувається з високим ККД.

Отже, плита має бути чистою. Тоді і горіння буде відбуватися тим самим синім полум'ям. Чим чистіше пальники у вашій газовій плиті, тим синіше буде полум'я, і тим ефективніше буде витрачатися газ.

Правильний вибір каструлі

Каструля повинна бути з плоским дном і повинна відповідати розміру газової конфорки. Якщо дно каструлі має не плоску форму, а деформовано, безжально її викидайте. Воно збільшує час приготування їжі вдвічі.

Обов'язкове використання кришок

Під час приготування їжі, каструлю слід щільно накрити кришкою. Завдяки такому нехитрому способу, на закипання рідини витрачається вдвічі менше часу, а, отже, і вдвічі менше газу. Як бонус до такого способу готування - покращений смак страви, який пов'язаний з мінімальним доступом до неї кисню.

Регулювання подачі газу в конфорках

Після того, як вода закипіла, газ потрібно зменшити. Якщо вогонь виходить за межі дна каструлі, його також слід зменшити: зайве полум'я більшого нагріву не дасть. Ну і, звичайно, коли ви зняли каструлю з вогню, полум'я відразу слід загасити.

Щільно закривайте дверцята духовки

Ця рекомендація навіть коментарів не потребує. Все і так очевидно: якщо дверцята духовки прикриті нещільно, звідти виходить тепло. І часу на запікання страви йде набагато більше.

Крім того, використовувати духовку можна з найбільшою ефективністю, одночасно запікаючи на двох різних полицях дві страви.

Посуд має бути тільки чистим

Нагар на дні посуду - прямий шлях до перевитрати енергоресурсу. Прибравши його, ви відразу побачите контраст: їжа в такому посуді готуватиметься набагато швидше.

Використання фольги

Під час приготування їжі поверхню плити можна застелити фольгою. Вона відбиває полум'я і збільшує ККД його використання. А ще, на фользі залишаться всі бризки жиру, молоко, що втекло та інші побічні ефекти кулінарного процесу. А плита при цьому залишиться чистою.

Експерти кажуть, що всі ці незитрі способи допоможуть зменшити споживання газу до 15-20%.

Нагадаємо, стало відомо, в яких випадках жителям багатоквартирних будинків можуть відключити газ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ