Today.ua

Зміна постачальника газу: як зробити, щоб це було вигідно

Із серпня минулого, 2020, року в Україні набув чинності ринок газу, і українці отримали право змінювати постачальника газу. Опитування показало, що змінити постачальника готова третина українців. Однак не всі наважуються на цю процедуру, боячись потрапити в халепу. Тим часом, зміна постачальника газу - не така вже й трудомістка процедура, і, якщо все зробити правильно, то споживач від цього тільки виграє.

Яку компанію можна міняти, а яку ні?

У кожного споживача укладено два договори з газконторами: на постачання і на розподіл газу. Одна компанія продає споживачам газ. Це облгаззбут, інша, облгаз - доставляє цей газ в наші будинки. При цьому розривати договір зі своїм облгазом на розподіл газу та укладати його з іншим, ми не можемо. Адже саме облгазу належать "труби", якими газ підходить до наших домівок. А ось із облгаззбутом ми можемо розірвати договір та укласти його з іншим постачальником.

Причини за якими споживачі вдаються до зміни постачальника газу

Як обрати постачальника газу

Український газовий ринок надає споживачам величезний вибір постачальників газу. В Україні їх налічується понад 600. Одні з них працюють лише з бізнесом. Інші - тільки з населенням, треті - і з населенням, і з бізнесом. Шукати можна в різних джерелах:

  1. Якщо ви знаєте назву компанії, то знайти її можна за назвою на сайтах постачальників із комерційними пропозиціями.
  2. Можна знайти також в реєстрі ліцензіатів НКРЕКУ. Для цього потрібно перейти за таким посиланням і обрати пункт "ліцензійний реєстр НКРЕКП". Далі завантажується файл Lits_reestr ___ NKREKP.xlsx. У ньому за допомогою функції «пошук" знаходимо розділ "Ринок природного газу".
  3. Можна також обрати компанію-постачальника в мобільному додатку "Енергетика онлайн" (в App Store і Google Play).
  4. Можна знайти компанію для зміни постачальника газу на порталі "Газотека".

Як здійснити зміну постачальника газу

Законодавство дає максимум 21 день на повну процедуру зміни постачальника газу. Якщо цей термін порушується, споживач має право звернутися зі скаргою в НКРЕКУ.

Нагадаємо, в компанії "Нафтогаз" офіційно повідомили, що буде в травні з тарифом на газ. Всіх клієнтів переведуть автоматично на річний тариф. Однак "Нафтогаз" залишає за своїми клієнтами право переходити з річного тарифу на місячний і назад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ