Незважаючи на війну і, здавалося б, скорочення споживання продуктів, ціни на свинину у торгових мережах продовжують зростати. Причому аналітики простежують чітку тенденцію: із приходом теплої пори подорожчали саме ті сорти м'яса, які традиційно беруться для приготування шашликів. Загалом, війна і шашлики виявилися цілком сумісними категоріями.
Про те, як змінюються ціни на свинину, розповіли аналітики Асоціації "Свинарі України" (АСУ).
За тенденціями цін травень кардинально відрізняється від квітня. У квітні ціни на м'ясо невпинно зростали, досягнувши свого апогею до великодніх свят. А травень із самого спочатку стартував з високих цін, які поступово трохи знизилися. Проте, навіть знизившись, середні травневі ціни на свинину все одно виявилися вищими за середні квітневі.
Отже, за підсумками травня середня ціна на свинину в роздрібній торгівлі вийшла на рівні 132,5 грн/кг. І це на 1,2% дорожче за квітневу. Якщо говорити про абсолютний приріст, то у середньому ціни на м'ясо зросли за місяць на 1–3,5 гривні.
Додала в ціні також і стегнова частина. Вона стала дорожчою на 2,25 грн. Таким чином, у травні вона зупинилася на ціні 116,6 грн/кг проти 114,3 грн/кг, що була у квітні.
"В той же час, корейка, що подешевшала на 3,3 грн/кг з початку травня, за підсумками місяця зупинилася на рівні середньої ціни квітня - 151,7 грн/кг", - йдеться у повідомленні АСУ.
Нагадаємо, у травні зросли не лише ціни на свинину, але також вартість яловичого м'яса та курячого.