Today.ua

Сім'ї з двома та більше дітьми мають право сплачувати менше податків: кому припадає соціальна пільга

Податки для сімей із двома та більше дітьми можуть бути знижені за рахунок зменшення розміру зарплати, що підлягає оподаткуванню. Податкова соціальна пільга залежить від кількості дітей, яких виховують у сім'ї, а також від доходу батьків.

Перша та головна умова: дохід має бути офіційним.

Що таке податкова пільга?

Податкова соціальна пільга (ПСП) – це частина зарплати, яка не оподатковується. Тобто, з офіційної зарплати працівника, віднімають цю суму, і лише з різниці, яка залишилася, беруть податки.

Розмір податкової соціальної пільги дорівнює половині прожиткового мінімуму для працездатних громадян. Тобто у 2022 році вона дорівнює: 2481 х 0,5 = 1240,50 гривні.

Саме ця сума приймається за 100% податкової соціальної пільги. ПСП може бути у розмірі 100, 150 та 200%. Розглянемо, які податкові соціальні пільги належать сім'ям із дітьми. На них мають прпаво сім'ї з невисоким доходом, які виховують двох або більше дітей віком до 18 років. Пільга призначається лише одному з батьків. Її розмір залежить від кількості дітей.

Як визначити, чи належить сім'ї ПСП?

Для цього потрібно помножити граничний розмір доходу, з якого призначається ПСП, на кількість дітей у сім'ї. Цей граничний розмір доходу цьогоріч дорівнює 3470 гривень (його розраховують за окремою формулою, на якій ми зупинятись не будемо).

Таким чином, якщо сім'я виховує двох дітей , то претендувати на ПСП може один із батьків, в якого зарплата не вища за 6940 гривень (3470 х 2).

Для сім'ї, яка виховує трьох дітей , максимальна зарплата, на яку припадає соціальна пільга, становитиме 10140 гривень (3470 х 3).

І відповідно, для сім'ї, в якій підростає четверо або більше нащадків, розмір максимальної зарплати з правом отримання ПСП зросте до 13880 гривень (3470 х 4).

Хто може претендувати на 100% ПСП?

На податкову пільгу у розмірі 100% можуть претендувати навіть самотні громадяни, в яких розмір місячного офіційного доходу не вищий за граничний розмір доходу, з якого призначається ПСП, тобто 3470 гривень. Як правило, це люди, які працюють офіційно на половину мінімальної ставки.

На пільгу також можуть претендувати, як ми вже казали, сім'ї з невисоким доходом, які виховують двох та більше дітей.

Чи можуть сім'ї з дітьми претендувати на 150% ПСП?

Так, можуть. На 150%-й розмір ПСП можуть розраховувати такі категорії сімей:

Для таких сімей розмір ПСП буде дорівнювати: 1240,50 х 1,5 = 1860,75 гривні.

Нагадаємо, право на податкову соціальну пільгу мають не лише сім'ї з дітьми, а й деякі інші категорії громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ