Today.ua

Сейм Польщі вніс поправки до законодавства: багатьох українців позбавлять статусу біженця

Сейм Польщі вніс зміни до правил перебування українських біженців у цій країні. Зокрема, запроваджується обов'язкова плата за проживання, а також стають жорсткішими умови для збереження статусу біженця.

Відповідні поправки до закону були внесені переважною більшістю голосів депутатів Сейму. За зміни проголосували 429 депутатів, тоді як лише 9 було проти і 13 утримались, пише ukrinform.

Плата за проживання

З 2023 року українські біженці, які перебувають у Польщі понад 120 днів, будуть зобов'язані платити за своє проживання у місцях тимчасового розміщення. На сьогодні у таких центрах тимчасового розміщення проживає близько 80 тисяч українців. Щоправда, спочатку вони оплачуватимуть неповну суму. Так, із 1 березня 2023 вони будуть зобов'язані самі оплачувати половину вартості свого проживання. Однак тут є обмеження щодо плати: сума, яку біженці сплачуватимуть за одноденне проживання, не повинна бути понад 40 злотих (300 гривень).

А вже з травня частка плати за проживання, яку українці мають відшкодовувати самі, становитиме 75%. Але при цьому з наших громадян не мають брати понад 50 злотих (500 грн) на добу.

Водночас, із деяких категорій біженців, як і раніше, не вимагатимуть плату за проживання. До них, зокрема, належать незахищені громадяни:

Деяким українцям заморозять соціальну допомогу або зовсім відмовлять у статусі біженця

Українцям, які виїжджатимуть із Польщі, заморозять допомогу. Крім того, тих, кого не буде в Польщі понад 30 днів, позбавлять статусу біженця, і, відповідно, вони втратять право на фінансову допомогу. Однак цей статус можна поновити, якщо українець буде змушений знову тікати від війни.

Крім того, у Польщі отримує визнання електронний документ у додатку Diia.pl (еквівалент польського документа mObywatel). Цей документ даватиме право українцям на легальне перебування у сусідній країні. Маючи такий документ, можна буде багаторазово перетинати кордон між Україною та Польщею без візи.

Нагадаємо, українські біженці у Польщі можуть повторно отримати безкоштовні медикаменти на 4200 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ