Today.ua

Салат “Олів'є“ за рік злетів у ціні: скільки коштуватиме культова новорічна страва

Традиційний новорічний салат "Олів'є" за нинішній воєнний рік неабияк подорожчав. Страва, без якої не обходиться новорічний стіл ні в багатих, ні в бідних українських домівках, коштуватиме цього року дорожче приблизно на 40%.

Про це розповів у коментарі виданню apostrophe член Економічного дискусійного клубу Олег Пензін.

За словами Пендзіна, на продукти для приготування кілограма салату "Олів'є" доведеться витратити в середньому на 100 гривень більше ніж рік тому. Так, цього року вартість інгредієнтів цієї страви коштуватиме приблизно 340 гривень, тоді як рік тому потрібно було витратити лише 240 гривень, та й то здавалося дорого.

За словами аналітика, таке підвищення ціни культового новорічного салату цілком вписується у загальну тенденцію підвищення цін цього року. В середньому приблизно на стільки ж за рік зросли ціни на продукти харчування.

"Якщо подивитися офіційні дані Держстату, то там видно, що зростання цін на продукти харчування порівняно з 2021 роком – близько 37%, що стосується як вітчизняних продуктів харчування, так і імпорту, адже все залежить від курсу долара і цін на енергоносії" , - зауважив аналітик.

Природно, що подорожчали не лише компоненти, що входять до салату "Олів'є", а й усі інші продукти. Таким чином, вартість новорічного столу українців цього року коштуватиме приблизно на стільки ж (на 40%) дорожче.

Втім, навряд чи наші співвітчизники цього року накриватимуть такі столи, як іще рік тому. Адже реальні доходи українців цього року знизилися приблизно на чверть. Та й іще не ясно, що на нас чекає попереду. Тому всі намагаються заощаджувати – наскільки це можливо.

"У країні війна, і інакше бути не може. Крім того, у бюджеті на наступний рік влада передбачила, що ціни зростуть ще на 28%. Тобто, ціни зростатимуть і далі", - підсумував експерт.

Нагадаємо, продовольство цього року дорожчає не лише в Україні. Так, у сусідній Польщі, яка дала притулок багатьом українським біженцям, напередодні різдвяних свят різко злетіли ціни на продукти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ