Today.ua

З 1 січня в Україні підвищуються тарифи на воду: нові ціни від усіх водоканалів

У 2023 році вартість послуг водоканалів підвищуватиметься у два етапи. Перший етап заплановано вже з 1 січня, а другий – з 1 липня. Тарифи на воду, які будуть від 1 січня, вже відомі. В усіх водоканалів вони різні.

Про те, якими будуть тарифи на воду у різних містах України, повідомляє 24 канал, посилаючись на дані від Національної комісії, яка проводить державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

У різних регіонах тарифи на воду традиційно є різними. Їхня вартість формується під впливом таких факторів: цін на електроенергію, доступності до джерел води, зарплат працівників водоканалу, розгалуженості системи водопостачання та навіть щільності населення в регіоні, який обслуговує водоканал. Тому однаковими ціни на воду не можуть бути.

З січня тарифи на воду будуть такими:

Ці тарифи з фінансовим обґрунтуванням подає на затвердження місцева влада, проте затверджує їх НКРЕКП.

Як видно з цих показників, найнижчими будуть тарифи у Харкові, Львові, Херсоні та Чернівцях. А найвищу ціну за воду доведеться платити мешканцям Кропивницького, Житомира та Ужгорода.

До речі, поки що вирішено не підвищувати тарифи на воду в регіонах, які найбільше постраждали через війну: у Херсонській, Миколаївській та Харківській областях.

Нагадаємо, у Нафтогазі розповіли про підвищення тарифів на газ для населення до ринкового рівня. Вартість газу також підвищуватимуть поетапно. Однак до закінчення опалювального сезону тарифи на газ не чіпатимуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ