Today.ua

Росія максимально завантажила “Північний потік“: транзит газу до Європи йде в обхід України

Транзит газу до Європи останніми днями Газпром пускає в обхід України. Російський монополіст цими днями прокачує через українську ГТС лише 32% того обсягу газу, який має йти за контрактом. Натомість Росія майже на повну потужність завантажила газопровід "Північний потік", яким газ іде до Європи.

На тлі такого різкого скорочення транзиту газу через Україну в Європі ціни на газ знову рушили вгору. Ринок газу дуже чутливий до будь-яких порушень контрактних угод. Інвестори не знають, чого ще чекати від такого ненадійного партнера, як РФ, і тому вони закладають у вартість газу відсотки за ризиками зриву постачань.

Причому ці відсотки, що враховують ризики, є чималими, каже газовий стратег корпорації Morgan Stanley Мартін Рейтс. За короткостроковими контрактами, націнка за ризик становить від 20 до 40%. Таким чином через різке скорочення транзиту газу через Україну ф'ючерси на газовому хабі в Нідерландах подорожчали на 3%. Наразі вони коштують 103,12 євро за МВт-годину або по 1182,52 долара у перерахунку на тисячу кубометрів. При цьому ще в понеділок, 11 березня, їхня вартість становила 100 євро за МВт-годину або 1146,65 долара за тисячу кубів.

Нагадаємо, в Україні 30 квітня спливає термін дії фіксованих річних тарифів на газ для побутових споживачів. Однак наразі ніхто не може точно сказати, якими будуть нові тарифи, і чи будуть вони змінюватися з 1 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ