Today.ua

Рішення щодо індексації пенсій ще немає: несподівана заява від уряду

Індексація пенсій, яку обіцяно на березень, може взагалі не відбутися. В уряді поки що не ухвалили остаточного рішення з цього питання.

Таке несподіване зізнання зробила в ефірі всеукраїнського телемарафону заступник міністра соцполітики Дар'я Марчак.

За словами чиновниці, Кабмін поки не ухвалив рішення щодо індексації пенсій, незважаючи на те, що ця акція вже широко розрекламована у пресі. Та й урядовці не раз висловлювалися про березневу індексацію пенсій, як про факт, що не підлягає перегляду.

Зокрема, про індексацію пенсій із деталями та подробицями говорила голова Мінсоцполітики Оксана Жолнович.

Про це висловлювався на засіданні Кабміну і прем'єр-міністр Денис Шмигаль, обіцяючи підвищення пенсій на 20%.

Крім того, чиновники детально описували, кому і скільки грошей можуть додати, а кому дістанеться лише по 100 гривень підвищення. Було також зазначено верхню межу індексації – 1500 гривень.

Уряд також пообіцяв, що через високу торішню інфляцію і стрімке зубожіння пенсіонерів, індексація буде всім – навіть тим, кому відповідно до закону в березні індексувати виплати не належить.

Причому, якщо восени минулого року в Мінсоцполітики говорили про можливу 5-відсоткову індексацію пенсій, то вже з початку 2023 року пенсіонерам вселяли думку про 20% зростання розрахункових пенсій.

Через що виникла затримка з остаточним рішенням про індексацію, в уряді не повідомляють. Однак можна припустити, що продовжуються торги з МВФ, який поставив перед нашим Кабміном дуже жорсткі умови щодо обмеження видатків бюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ