Today.ua

Рада вимагає, щоби Кабмін підвищив мінімальну зарплату і прожитковий мінімум

У парламенті розглядають проект бюджету на 2022 рік у першому читанні. Депутати пропонуватимуть уряду переглянути до другого читання підвищення соціальних стандартів в Україні. Зокрема, вони вважають, що мінімальна зарплата і прожитковий мінімум мають вирости більш відчутно, ніж це заплановано в проекті бюджету-2022.

Поки в проекті державного кошторису на наступний рік передбачено лише одноразове підвищення мінімальної зарплати, та й те ближче до закінчення року і лише на 200 гривень. Уряд планує підвищити мінімалку в жовтні з 6500 до 6700 гривень.

Що стосується прожиткового мінімуму, то його планують у 2022 році підвищувати двічі: в липні і в грудні. У липні середнє значення ПМ має зрости з 2393 гривень до 2508. А в грудні він має стати ще трохи вище - 2589. Однак депутати вважають, що уряд повинен знайти резерви для підвищення цих двох базових соціальних стандартів. Про це заявив із трибуни Верховної Ради голова бюджетного комітету Юрій Арістов. Він каже, що його комітет пропонує уряду до другого читання переглянути ці цифри у бік підвищення, але, звичайно, виходячи з фінансових можливостей державної скарбниці.

Крім того, Юрій Арістов повідомив, що депутати подали до проекту бюджету колосальну кількість поправок. При цьому далеко не всі вони виглядають реалістичними. Тобто, багато нардепів особливо не обтяжували себе розрахунками і просто видали популістські поправки, які нічим не підкріплені.

"Деякі народні депутати подали пропозиції тільки формально збалансовані - запропоновані джерела для додаткових витрат не підтверджуються потрібними розрахунками, відповідно не можуть вважатися реалістичними", - говорить Арістов.

Тому бюджетний комітет пропонує 1783 запропоновані депутатами зміни відхилити, а зосередити увагу на тих, що залишаться 1500 поправках, які виглядають більш реалістичними.

Нагадаємо, при цьому мінімальна зарплата лікарів в Україні у наступному році становитиме 20 тисяч гривень. А середній медперсонал отримуватиме не менше 13,5 тисячі. Такі цифри вже закладені в бюджет-2022.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ