Today.ua

Рада скоротила граничний призовний вік для строкової служби: як це вплине на мобілізацію

Рада проголосувала за зниження граничного віку для призову на строкову служби. Завдяки цьому військкомати отримають можливість роздати повістки більшій кількості чоловіків. Мобілізація піде активніше.

Депутати підтримали законопроект №9281, який передбачає скорочення віку для призову на строкову службу. Про це повідомив у своєму Telegram-каналі нардеп Ярослав Железняк.

Граничний вік для призову на строкову службу знижено з 27 до 25 років. Таким чином, українські чоловіки тепер виходитимуть із призовного віку не в 27, а у 25 років.

Ініціатори законопроекту пояснюють це тим, що у воєнний час немає потреби тримати чоловіків так довго у призовниках. Багато хто з них має відстрочку від призову. Через це їм щороку доводиться проходити медогляд, аби підтверджувати своє право на відстрочку. А це, у свою чергу, надмірно завантажує роботою членів військово-лікарських комісій, а також тягне за собою додаткові витрати на саму процедуру медоглядів.

Втім, не цей аргумент відіграв вирішальну роль в ухваленні такого закону. Основна його мета – збільшення масиву військовозобов'язаних громадян для мобілізації та подальшого відправлення на фронт.

Якщо досі чоловіки до 27 років, які не пройшли строкової служби в армії, не вважалися військовозобов'язаними, а отже, і не підлягали мобілізації, то тепер ТЦК отримають право на мобілізацію усіх чоловіків віком від 25 років. Причому призвати до ЗСУ зможуть як тих, хто відслужив на строковій службі, так і тих, хто був визнаний обмежено придатним і не має жодного досвіду військової служби.

"Усі ініціативи, спрямовані на зміцнення обороноздатності держави, є обґрунтованими, узгодженими з іншими урядовими структурами та структурами безпеки і мають на меті виключно оптимізацію процесів для наближення нашої Перемоги", – наголосили в Міноборони.

Нагадаємо, з 1 червня набудуть чинності нові правила мобілізації. У ЗСУ призиватимуть навіть обмежено придатних чоловіків, які не мають досвіду військової служби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ