Today.ua

ПриватБанк заблокував кредитні картки тисячам українців: у банку роз'яснили ситуацію

Приватбанк блокує кредитні картки тисячам своїх клієнтів. Причому не йдеться про клієнтів, викритих у фінансових махінаціях, які не пройшли фінансовий моніторинг або затримують платежі за кредитом. Зовсім ні: карти заблокували цілком лояльним клієнтам, які не пропускали жодного платежу.

З приводу блокування кредитної картки поскаржився на порталі minfin один із клієнтів банку.

Чоловік під ніком Dmitrlg розповідає, що хотів через термінал сплатити з кредитної картки комунальні послуги. Однак, прийшовши до терміналу, був неприємно здивований: його кредитна картка виявилася заблокованою.

"Сьогодні при спробі здійснити оплату за терміналом отримав відмову. Повернувся додому, зайшов до Приват24 і з'ясував, що "у зв'язку з обстановкою бла-бла-бла кредитні кошти недоступні... Коли будуть доступні ми повідомимо вас". Сплатити комуналку так само не вийшло" , – скаржиться клієнт ПриватБанку.

При цьому Dmitrlg стверджує, що за час користування кредиткою цього банку він не прострочив жодного платежу. До того ж, у цьому банку він має депозит, який автоматично пролонгований, і який за розміром у рази більший за суму на кредитній картці. Крім того, клієнт банку офіційно працевлаштований і стабільно отримує "білу" зарплату, яка також вища за кредитний ліміт. Тобто банк не мав жодних підстав блокувати його карту. Проте ПриватБанк це зробив.

"Запитував у знайомих - комусь теж заблокували, комусь - ні. Питання: звідки така вибірковість кому блокувати, а кому ні (за якими критеріями)? Якщо банк переживає, що не будуть виконані кредитні зобов'язання, то чому не можна приміром заблокувати частину коштів з того ж вкладу", - дивується клієнт.

Не минуло й години з моменту оприлюднення скарги, як ПриватБанк оперативно дав відповідь на претензії свого клієнта. Як з'ясувалося (втім, клієнт цього й не приховував), Dmitrlg живе на тимчасово окупованій території. У цьому й уся причина.

Банк відповів, що на окупованій території ситуація вкрай нестабільна, а тому існує великий ризик неповернення коштів. Через це ПриватБанк заблокував кредитні картки всіх клієнтів, які перебувають в окупації.

"З огляду на поточну ситуацію, яка є форс-мажорною, згідно зі ст. 1056 Цивільного Кодексу України банк має право приймати таке рішення. Воно продиктоване виключно поточною ситуацією. Як тільки ситуація стабілізується, обмеження буде знято. Ми інформуємо вас про це додатковим повідомленням", - йдеться у відповіді банку.

При цьому в коментарях до цієї публікації деякі клієнти ПриватБанку пишуть, що зараз банки багатьом блокують кредитні картки навіть на підкотрольній території, боячись неповернення боргів. Тому немає нічого дивного, що заблокували кредитки мешканцям непідконтрольних територій. Нагадаємо, при цьому клієнтам, які не пройшли крізь сито фінмоніторингу, ПриватБанк блокує будь-які рахунки, як мінімум, на півроку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ