Today.ua

ПриватБанк, monobank та інші оприлюднили відсотки за депозитами: де можна більше заробити на вкладі

Війна в Україні завдала сильного удару фінансовій системі країни. Завдяки вчасно вжитим заходам банки вистояли, однак їм доводиться коригувати відсоткові ставки за кредитами і депозитами. Зокрема, у квітні банки майже на 6% підняли кредитні ставки. Водночас, відсотки за депозитами знижуються. Стало відомо, як змінили ставки за депозитами ПриватБанк, monobank і деякі інші. За цими даними вкладники можуть зробити висновок, де зараз вигідніше зберігати свої заощадження.

Залежно від умов зберігання грошей термінові депозити клієнтів поділяють на два види: розривні та нерозривні.

У розривних депозитах вкладник може забрати свої гроші до закінчення терміну зберігання вкладу. Звісно, при цьому він втратить нараховані відсотки.

У нерозривних депозитах банк достроково гроші не віддасть за жодних умов.

Українські банки пропонують своїм клієнтам різні відсотки за депозитами. При цьому треба розуміти, що всі ці відсотки - не вищі за рівень інфляції. Тому, зберігаючи гроші на депозиті, реально примножити свої заощадження не вдасться. А ось зберегти їх із мінімальними втратами цілком можливо.

Отже, які умови за депозитами пропонують українські банки?

ПриватБанк

Найвигідніша умова для вкладників державного Приватбанку – нерозривний депозит у гривнях терміном на 10-12 місяців. За нього пропонують 6% річних.

Однак, якщо на той самий термін покласти гроші на розривний депозит, то річний прибуток вже становитиме лише 4,5%. За депозитом, який вкладають на строк 6-9 місяців, банк обіцяє лише 5,5%, а за тримісячним – 4,5%. Monobank

Monobank знизив процентні ставки депозитів на початку війни. Якщо ще у січні-лютому можна було покласти гроші на зберігання на 15-18 місяців під 11,5-12% річних, то з початку війни monobank береться зберігати ваші гроші протягом 18-24 місяців із максимальною ставкою 6% річних. А приріст за тримісячним вкладом тут становитиме лише 3,5% річних.

Укргазбанк

Ще один державний банк, "Укргазбанк", пропонує своїм клієнтам більш вигідні умови за нерозривними депозитами, ніж Приват і monobank.

Залежно від терміну нерозривного вкладу, річні відсотки будуть такими:

Ну і, природно, для розривних депозитів ці ставки будуть значно нижчими.

Sportbank

Мобільний Sportbank банк, який функціонує під юрисдикцією Таскомбанку, обіцяє вищі річні відсотки за депозитами:

Акордбанк

Акордбанк оперативно відреагував на події, пов'язані з війною, і "накреативив" новий депозит із культовою назвою "Російський Військовий Корабель, Іди Нах@й".

За цим депозитом клієнтам пропонують такі ставки:

При цьому всім вкладникам слід пам'ятати, що з усіх процентних ставок за депозитами утримують прибутковий податок у розмірі 18% та військовий збір 1,5%. Тому виходить, що реальний дохід із будь-якого депозиту буде майже на 20% меншим.

А загалом, як можна помітити, у менш популярні банки - більш вигідні пропозиції щодо депозитів. Очевидно, вони змушені ризикувати, щоби залишитися на плаву. Тому вкладникам доведеться обирати між вищими доходами і надійністю.

Втім, якщо банк, не дай Боже, прогорить у воєнний час, то клієнтам немає чого побоюватися. Згідно з нещодавно прийнятим законом, під час дії воєнного стану клієнтам збанкрутілих банків повертають за рахунок коштів ФГВФО (Фонду гарантування вкладів фізичних осіб) 100% їхніх вкладів, а не лише по 200 тисяч гривень, як це було до війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ