Today.ua

Перевірять по всіх реєстрах: як відбувається верифікація громадян при призначенні субсидії

До початку опалювального сезону, з травня нинішнього року, в Україні автоматично перевірено 2,5 мільйона одержувачів субсидії. 200 тисяч перевірених верифікацію не пройшли. Їм субсидія у новому опалювальному сезоні не буде призначена.

Перевірку одержувачів субсидії проводять дуже ретельно, розповів в ефірі одного з телеканалів заступник міністра соцполітики Віталій Музиченко. Адже йдеться про бюджетні гроші, тобто, про гроші українських платників податків. А отже, жодної копійки не повинно бути виплачено не за призначенням.

Зараз процедура призначення субсидій значно спрощена, каже чиновник. Не потрібно приносити ніяких довідок про доходи. Слід лише заповнити декларацію. А далі вже соцслужби самі перевірять достовірність цієї інформації. Причому перевірка буде здійснюватися за всіма можливими реєстрами.

"Наприклад, людина говорить, що не має автомобіля, ми їй віримо і призначаємо субсидію. Але ця інформація йде в базу нерухомого або рухомого майна. І ми перевіряємо: автомобіль, квартири, покупки на суму понад 50 тис. гривень тощо. Іноді виникають дивні ситуації, коли людина оформляє субсидію, а потім здійснює покупку валюти на 1 млн грн. Це реальні ситуації з реального життя ", - поділився чиновник.

Щоби зайвий раз не напружувати одержувачів субсидій, серед яких є чимало старих і немічних людей, основну масу їх перевірили в цьому році автоматично. Таким чином, автоматичній перевірці було піддано 2,5 мільйона одержувачів. Ще близько 400-500 тисяч повинні були подати заяву повторно. Це в основному ті люди, в яких є неясності з пропискою і фактичним проживанням членів сім'ї, а також сім'ї, що живуть в орендованих приміщеннях, студенти.

У підсумку, 200 тисяч перевірених верифікацію не пройшли, і субсидію в прийдешньому опалювальному сезоні не будуть отримувати. Решта ж отримають допомогу від держави.

При цьому Музиченко підкреслив, що достовірність декларації, яку заповнюють претенденти на субсидію, повинна бути стовідсотковою. Інакше обман все одно розкриється.

"Дуже важливо, щобb туди була занесена правильна і достовірна інформація. Вона обов'язково буде перевірена і такій людині буде потрібно повернути незаконно отриманs розміри субсидії за певний період", - зауважив чиновник.

Нагадаємо, деякі домогосподарства в Україні можуть отримати субсидію на опалювальний сезон в розмірі до 10 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ