Курятина, як і решта видів м'яса, нерідко може залежатись на прилавку чи в підсобці магазину. Через зростання цін на м'ясо цей продукт не завжди йде нарозхват, а тому може неабияк залежатися і навіть ризикує зіпсуватися.
При цьому, аби продати товар, реалізатори вдаються до всіляких хитрощів, які дозволяють видати продукцію, що залежалася, за свіжу. Знавці процесу можуть назвати десяток методів "реанімації" несвіжого м'яса і курятини, зокрема.
Купивши таке м'ясо, доведеться "у кращому випадку" викинути його на смітник. А в найгіршому – можна отруїти таким продуктом усю родину.
Кажуть, для того, щоб надати несвіжому м'ясу свіжого вигляду, достатньо промити його у спеціальному розчині. Що це за розчин, і який його хімсклад, можна лише здогадуватися.
Тому курятину, яка продається на вагу, потрібно ретельно дослідити.
Фахівці радять при покупці курятини звертати увагу на кілька параметрів:
- поверхня м'яса повинна бути чиста і суха, але не обвітрена;
- колір курятини має бути рожевий або блідо-рожевий;
- м'ясо має бути пружним на дотик (при легкому натисканні пальцем воно повинно швидко відновити колишню форму);
- на шматку м'яса не має бути ніяких згустків крові або синюшних плям;
- м'ясо не повинно мати ніякого стороннього запаху.
Краще купувати м'ясо в заводській вакуумній упаковці. Тоді можна розраховувати, що його не піддавали жодним "реанімаційним" методам. Але й, звичайно, у такій упаковці також слід звертати увагу на термін зберігання, адже і у вакуумі курятина має свій термін зберігання.
"Якщо продукція у вакуумі, звертайте увагу також на термін придатності та умови зберігання, вітрина має бути охолодженою. Також існує думка, що курку, яка псується, можуть помити в спеціальних розчинах, щоб повернути їй товарний вигляд, і знову продавати. Так от, якщо продукція у промисловій упаковці, цього зробити напевно не можна", - каже голова правління "Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ" Валентин Безрукий.
При цьому хімсклад курятини, яка у нас продається, викликає менше питань, ніж її свіжість, каже експерт. Переважна більшість курячого м'яса, що продається в торговій мережі, не містить надлишку антибіотиків і гормонів. Загалом, якщо оцінити ринок курятини, то м'яса, до якого є зауваження щодо хімскладу та свіжості – не більше 40%. Але й ці 40% можуть комусь потрапити.
Нагадаємо, у польській курятині, завезеній на наш ринок, виявили сальмонеллу.