Today.ua

Продаж безплатних бронежилетів в Епіцентрі: в Україні вибухнув гучний скандал із волонтерською допомогою

В Україні вибухнув скандал через продаж безкоштовних бронежилетів. Бронежилети, які волонтери безкоштовно поставляють для ЗСУ, виявилися виставленими на продаж у магазинах Intersport, що входять до мережі Епіцентр.

Продаж волонтерських жилетів у супермаркетах Епіцентр виявили волонтери зі Львівського оборонного кластера (ЛОК).

Як з'ясувалося, ЛОК поставляє такі бронежилети власного виробництва для військових безплатно. Проте в Епіцентрі вони якимось незбагненним чином виявилися виставленими на продаж за ціною 12500 гривень за штуку.

Члени ЛОК написали звернення до СБУ, а також до генпрокурора України Ірини Венедиктової з проханням з'ясувати, яким чином їхня безкоштовна продукція для армії опинилася на прилавках Епіцентру.

Дізнавшись про скандал, Епіцентр відразу відхрестився від причетності до реалізації оборонної продукції. Прес-служба рітейлера заявила, що товар був закуплений у постачальника – Групи Венето, яка займається виготовленням таких товарів. На підтвердження своїх слів Епіцентр прилучив документи на отриманий товар, а також знімки виробництва бронежилетів, які нібито доводять, що Венето самостійно робить бронежилети. Та ось невдача: як з'ясувалося, на представлених фото зображено процес пошиття військових курток, а не бронежилетів. Як з'ясували фахівці СБУ, партію бронежилетів, що виставлені в Епіцентрі на продаж, волонтери передали Черкаській обласній військовій адміністрації.

"Однак причетні чиновники намагалися продати бронежилети через афілійовані комерційні структури та мережу супермаркетів", - повідомили у СБУ.

У Черкаській ОВА, природно, заявили, що до афери із бронежилетами влада не причетна. Мовляв, волонтери справді передали їм тисячу чохлів із тканини (плитоносок), які ще потрібно було наповнити бронеплитами. Нібито з цією метою вони передали ці чохли одному з приватних підприємств, яке й мало виготовити для них броньовані плитки.

"Далі готові засоби захисту були передані до підрозділів ЗСУ", - запевнили у Черкаській ОВА.

Що говорять про Групу Венето?

У компанії Венето зберігають мовчання. Проте не виключено, що вона все ж таки може бути причетна до афери з бронежилетами. По-перше, її офіс знаходиться саме в Черкасах. По-друге, вона справді виробляє спеціальний одяг для силовиків під брендом Venetomed.

Компанія Венето належить Світлані та Юрію Бродському. Це – дружина і син відомого політика Михайла Бродського. Хоча керує групою, за його власним зізнанням, сам Михайло Бродський.

Родині Бродських належить кілька десятків різних кампаній, які охоплюють багато сфер діяльності. Найбільш відомі з них – фабрика з виробництва матраців Венето, популярне видання Обозреватель, Київський річковий порт.

…Ніхто з Бродських скандал із бронежилетами поки що ніяк не прокоментував. А Епіцентр уже зняв із продажу у своїх магазинах злощасний товар.

Нагадаємо, співачка Ірина Федишин виділила 20 тисяч гривень для ЛОК на пошиття бронежилетів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ