Today.ua

Президент затвердив мораторій: які тарифи на комуналку тепер точно не підвищать

Тарифи на комуналку залишатимуться незмінними протягом дії воєнного стану, а також якийсь час після нього. Президент Володимир Зеленський підписав відповідний закон №2479-ІХ. Цим законом запроваджується мораторій на підвищення комунальних тарифів.

Про це повідомила прес-служба Мінрегіону.

"Опалювальний сезон буде без підвищення тарифів на тепло та гарячу воду для споживачів. Президент України підписав найважливіші закони, які забезпечать як цінову стабільність у сфері теплопостачання, так і фінансову спроможність підприємств теплокомуненерго", - зазначив міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов.

Мораторій діятиме протягом періоду воєнного стану та ще півроку після його завершення. При цьому буде заборонено підвищення тарифів на такі послуги:

Цим законом також визначено джерела, які компенсуватимуть комунальним підприємствам різницю між реальними витратами на виробництво тепла та гарячої води і тими, що покриватимуться за рахунок тарифів. Цю різницю компенсуватимуть із бюджету.

Щоправда, звідки візьме гроші бюджет, який ледве дає раду військовим витратам, очевидно, поки що не знають. Ймовірно, вся надія на зовнішні надходження.

Нагадаємо, у платіжках за електроенергію постачальники послуг будуть зобов'язані показувати початкові та кінцеві показання лічильника за період розрахунків. Таким чином, споживачі знатимуть, за що вони сплачують гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ