Today.ua

Припинення виплати допомоги ВПО: кого можуть позбавити грошей під час війни

З початку війни в Україні близько 8 мільйонів громадян змушені були залишити свої житла та переселилися до інших регіонів країни. Багато хто з цих людей зареєструвався як ВПО і отримав право на допомогу ВПО від держави. Однак ситуація в країні змінюється, і дехто з них під впливом обставин може втратити свої виплати.

Кого можуть позбавити державної допомоги, розповіли експерти, опитані 24 каналом.

Розмір допомоги ВПО від держави залишається незмінним: по 2000 гривень на дорослих та по 3000 гривень на інвалідів і дітей. З початку війни таку допомогу отримали вже 2,3 млн ВПО. На виплати їм держава витратила 17,2 млрд. гривень.

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання "Чудовський і партнери" Ігор Чудовський заявляє, що можуть припинити виплати тим біженцям, у регіонах яких вже припинилися бойові дії.

"Надалі виплачувати допомогу мають тим ВПО, у регіоні яких ще тривають активні бойові дії. Це також стосується тих осіб, які стали на облік ВПО ще з 2014 року. Інших обмежень у виплатах ВПО поки не оголошено, хоча з огляду на економічну ситуацію в Україні , цілком можливо очікувати на зменшення видатків бюджету на виплати ВПО", - припустив есперт.

Адвокат судової практики ЮКК "Де-Юре" Владислав Мартинчук, у свою чергу, звертає увагу, що наразі держава не анонсує згортання допомоги ВПО. Причому надання соціальної підтримки населенню під час війни – один із пріоритетів державної внутрішньої політики. А тому, якщо до цього і вдадуться, то лише у випадку зовсім безвихідного становища.

"Однак, із плином часу та продовженням війни, фінансові резерви країни вичерпуються, що теоретично може призвести до перебоїв у здійсненні виплат", - погоджується зі своїм колегою Мартинчук.

Адвокат і юрист Ario Law Firm Надія Грищенко зазначила, що, якщо у березні-квітні держдопомога виплачувалася всім переселенцям, які по неї звернулися, то з 1 травня коло одержувачів виплат звузили.

Зокрема, з травня допомогу ВПО отримують лише такі громадяни:

Відповідно, багато громадян з 1 травня, згідно з цими правилами, були позбавлені виплат.

Допомогу ВПО скасували для таких категорій переселенців:

Нагадаємо, міністр соціальної політики Оксана Жолнович, у свою чергу, заявила, що навіть тим ВПО, які повернулися на колишнє місце проживання, продовжуватимуть виплачувати допомогу, оскільки багато хто з цих людей втратив свою роботу, а хтось залишився і без дому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ