Today.ua

Уряд ухвалив важливе рішення щодо мінімальної пенсії на наступний рік

Проект бюджету на наступний рік не передбачає підвищення пенсій. Мінімальна пенсія залишиться такою, як у грудні 2022 року. Решту пенсій також не підвищуватимуть. При цьому березневу індексацію пенсій уряд не виключає, проте вона, якщо й буде, то символічна.

Про це стало відомо з проекту бюджету-2023, який вже ухвалено у першому читанні.

Отже, згідно з проектом державного кошторису на наступний рік, мінімальна пенсія, як і мінімальна зарплата, протягом року залишатимуться незмінними. Мінімальна зарплата залишиться на тому рівні, який встановлено з жовтня цього року – 6700 гривень. А мінімальна пенсія зросте в останньому місяці цього року до 2093 гривень. Такою вона залишатиметься весь наступний рік.

І все це, незважаючи на 30-відсоткову інфляцію за підсумками 2022 року і такий самий прогноз щодо інфляції на наступний рік.

При цьому уряд ще не має чіткої позиції щодо щорічної березневої індексації пенсій. Все залежатиме від ситуації на фронті і темпів відновлення вітчизняної економіки. Загалом, поки що у планах уряду – індексація на 5,4%. Порівняно з показником інфляції за поточний рік, така індексація виглядає символічною.

Проте, бюджет не має ресурсу для підвищення виплат. По суті, всі гроші, зібрані за рахунок податків, йдуть на фінансування ЗСУ. А зарплати бюджетникам та пенсії виплачують за рахунок допомоги міжнародних донорів.

Нагадаємо, Росія в воносторонньому порядку розірвала пенсійну угоду з Україною та іншими колишніми республіками СРСР. У майбутніх пенсіонерів, які працювали в обох країнах, можуть виникнути проблеми з нарахуванням пенсій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ