Today.ua

Уряд підготував законопроект про зняття арешту з рахунків боржників

Процедуру зняття арешту з рахунків боржників спростять. Вона відбуватиметься швидше, і в ній буде менше бюрократизму. Йдеться про автоматичне зняття арешту з банківських карток боржників, які повністю погасили свою заборгованість.

Такий законопроект №9363 підготував Кабмін та пропонує Раді розглянути його. В уряді вважають, що це стане ще одним кроком до цифровізації судової служби та, зокрема, виконавчого провадження.

Наразі арешт з рахунку боржника знімають лише після того, як надходить відповідне розпорядження від судового виконавця.

Однак, якщо цей закон набуде чинності, то процедура зняття арешту буде відбуватися набагато швидше. Як тільки від боржника надійде на рахунок виконавчої служби вся сума заборгованості, його рахунки будуть автоматично розблоковані. Для цього не треба буде чекати, поки судовий розпорядник надішле банку повідомлення.

Як тільки борг буде погашено, автоматизована система виконавчого провадження сама згенерує повідомлення про погашення боргу і відправить його до банків.

Нагадаємо, зараз діє система, за якої боржнику, за розпорядженням судового виконавця, одразу блокують усі банківські рахунки. Втім, усі боржники мають право на часткове розблокування одного із рахунків. З цього рахунку можна у необмеженій кількості сплачувати податки, а також знімати щомісяця не більше ніж 13 400 гривень для особистих потреб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ